Foto: Wiesje van der Velde

Operatie voor Wiesje steeds dichterbij: crowdfunding levert al meer dan 59.000 euro op

BREDA - De operatie van de ernstig zieke Wiesje komt steeds dichterbij. Eind januari gaat Wiesje naar Barcelona voor haar operatie. Een groot deel van de kosten voor deze operatie is dankzij crowdfunding al opgehaald, maar er is nog een ‘gat’ van 20.000 euro. Daarom zal de crowdfunding voorlopig doorgaan.


Wiesje van der Velde heeft een ernstige aandoening. In 2019 werd bij de 34-jarige de diagnose gesteld dat haar nek veel te los zit. Daarvoor moet ze geopereerd worden in Barcelona. Nederland biedt deze operatie namelijk niet aan. Echter hangt er een flink prijskaartje aan de operatie: 80.000 euro. Iets was Wiesje niet alleen op kan brengen. Daarom sloegen vrienden familie de handen ineen. Er werd een crowdfundingsactie opgezet om de operatie van Wiesje mee te kunnen financieren. Inmiddels is er al 59.082 euro opgehaald. Dat betekent dat er nog een gat is van zo’n 20.000 euro. De operatie in Barcelona vindt eind januari plaats, maar de crowdfunding blijft doorlopen totdat het beoogde bedrag binnen is. 

CCI/AAI

Al op de basisschool was ze regelmatig ziek en door de hoofdpijn, flauwvallen en vermoeidheid kon ze later ook haar vwo diploma niet halen. Maar dat de Bredase Wiesje een chronische aandoening had, had ze nooit gedacht. Wegens haar aanhoudende vermoeidheid werden eerder wel diagnoses gesteld, maar daarmee was de zoektocht naar een oplossing niet ten einde. Pas twee jaar later, in Londen, werd met een MRI scan duidelijk dat ze kampte met CCI/AAI: Een structurele instabiliteit van het gewricht dat de schedel en nek met elkaar verbindt. In haar geval kun je dat vergelijken met de nek van een uil, die zijn nek ver over zijn schouder kan draaien. 

Pijn, vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht en geluid zorgen ervoor dat Wiesje haar huis haast niet meer uitkomt. Daarom slijt zij haar dagen in een verduisterde omgeving, ontdaan van een sociaal bestaan. ‘’Het leven van Wiesje is plat gezegd beroerd,’’ aldus haar vader. ‘’ Ze woont nog zelfstandig, maar dat is alleen haalbaar omdat wij haar bijstaan in allerlei zaken, zoals het uitlaten van haar trouwe hond.’’ 

Wereldwijd is er maar een handjevol mensen die de operatie die Wiesje nodig heeft kunnen uitvoeren. Daarom moet Wiesje naar Barcelona voor neurochirurg dokter Gilete. De resultaten van zijn operaties zijn veelbelovend. Deze operatie in Barcelona is dan ook de enige aanpak die voor Wiesje perspectief brengt. Maar die operatie wordt niet vergoed. 

Crowdfundingsactie
Vrienden en familie van Wiesje hebben daarom eind oktober de crowdfundingsactie ‘Wiesje’s Lifeline’ opgezet. ‘’Wiesje wil meer kwaliteit van leven,’’ geeft haar vader aan. ‘’Alleen een nieuwe operatie kan nu een stap in die richting betekenen.’’ Met de actie hopen ze Wiesje weer een normaal leven te bieden. Of hoe Wiesje het zelf zegt: “Kon het gewoon maar een beetje gewoon”.

Meer informatie of doneren? Dat kan via https://www.wiesjeslifeline.nl/.

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief