Afbeelding
Foto: Stichting Pets Food Care

Dierenvoedselbank Breda: ‘De gemeente laat ons in de kou staan’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Stichting Pets Food is boos op Gemeente Breda. De stichting achter de dierenvoedselbank in Breda moet in januari en februari de vestiging in Breda sluiten vanwege de kou. Een motie van de Partij voor de Dieren, die de gemeente opriep in gesprek te gaan met de stichting over een oplossing, werd verworpen. “Wat wij willen van de gemeente is dat ze ons serieus nemen”, vertelt Priscilla de Veth namens de stichting. 

De dierenvoedselbank is in 2020 naar Breda gekomen. Van de gemeente mogen ze gebruik maken van het pand van de oude rechtbank. “Daar zijn wij heel dankbaar voor”, vertelt Priscilla, “maar het is  wel zo dat de verwarming daar al uitgeschakeld is en wij moeten verwarmen met een elektrisch kacheltje. Hierdoor is het ‘s winters nog kouder binnen dan buiten. We hebben vorig jaar met thermokleding en winterjassen staan werken maar dan nog krijg je het zo door en door koud dat je de hele dag last hebt van je gewrichten.” Als gevolg van de kou hebben een aantal vrijwilligers al gezegd te gaan stoppen waardoor de dierenvoedselbank heeft moeten besluiten om in de maanden januari en februari de deuren te sluiten. Volgens Priscilla wordt het probleem niet serieus genomen door de gemeente. “We hebben het al in juni bij de gemeente aangekaart en gezegd en gevraagd of we alsjeblieft samen naar een oplossing kunnen zoeken. Tot op heden hebben we geen reactie behalve dat gemeente zegt dat er twee elektrische kacheltjes aan kunnen. Meer dan twee kan ook niet vanwege de stroomvoorziening.” Deze twee kacheltjes die de gemeente voorstelt zijn volgens Priscilla bij lange na niet genoeg om de ruimte te verwarmen. “En ik bedoel, we hoeven niet met twintig graden te werken, we zijn echt niet verwend. Maar dat de vries kou er uit zou wel zo prettig zijn”, aldus Priscilla.

Toen de lokale fractie van de Partij voor de Dieren een motie indiende die de gemeente opriep om in gesprek te gaan met de stichting werd door de gemeente raad verworpen. Priscilla heeft hier geen begrip voor. “Toen de Partij voor de Dieren vertelde dat ze de wethouder een mail gingen sturen dat hij met ons in gesprek moest gaan en dat ze anders een motie zouden indienen om hem te dwingen zei ik: ‘Luister als jij een mailtje stuurt tuurlijk dat die man met ons in gesprek gaat daar is hij toch wethouder voor’. Ik had niet anders verwacht dat de wethouder op zijn minst met ons in gesprek zou gaan los van of hij ons daadwerkelijk kon helpen. En dat er dan ook nog politieke partijen zijn die de motie wegstemmen, die moeten zich de ogen uit hun hoofd schamen.”

De mensen in Breda die afhankelijk zijn van dierenvoedselbank moeten nu naar Etten-Leur om de pakketen te ontvangen want daar is het pand wel gewoon verwarmd. Stichting Pets Food gaat de dierenvoedselbank in Etten-Leur dubbel open doen, dus op maandag en vrijdag, zodat cliënten uit Breda kunnen kijken welke dag heb ze vervoer hebben. “Hopelijk is er een kennis of een vriend die met ze mee kan rijden want veel van onze cliënten hebben geen eigen vervoer”, legt Priscilla uit.

Slecht toegankelijk 

De kou is tevens niet het enige probleem dat de stichting heeft met het pand. “Tijdens de corona maatregelen moesten mensen via de ene kant naar binnen en via de andere kant weer naar buiten. Daarbij moesten ze een paar treden naar beneden. Begin dit jaar heeft een cliënte één trede gemist waardoor ze dusdanig is gevallen dat ze haar sleutelbeen heeft gebroken en nu op een wachtlijst staan voor een operatie”, legt Priscilla uit, “Dus we hebben ook bij de gemeente aangegeven dat het wel fijn zijn als we een pand krijgen dat rolstoel toegankelijk is want we helpen juist veel mensen die slecht ter been zijn. Een groot probleem is het niet want we kunnen er om heen werken maar het zou wel een stuk makkelijker zijn.”

Reactie wethouder Jeroen Bruijns
Wethouder Jeroen Bruijns vindt het vervelend voor Stichting Pets Food dat zij de dierenvoedselbank in Breda tijdelijk moeten sluiten. Maar hij benadrukt dat het open houden van de dierenvoedselbank geen taak is van de gemeente. “Ik vind de dierenvoedselbank een enorm mooi initiatief. Niet voor niets zijn we als gemeente in gesprek met de dierenvoedselbank, en mogen zij kosteloos gebruik maken van de oude rechtbank en betaalt de gemeente de heaters. We doen dus echt al veel, want het bieden van gratis onderdak aan dit soort instanties is geen taak van de gemeente. Ik hoop van harte dat als de dierenvoedselbank weg wil uit de oude rechtbank, ze een mooie, nieuwe locatie kunnen vinden in Breda. Maar dat zullen ze zelf moeten regelen via het draagvlak dat zij hebben in Breda. Net zoals andere verenigingen en stichtingen dit moeten doen.” Daarnaast benadrukt de wethouder dat de oude rechtbank niet onveilig is. “Het is heel vervelend dat er iemand is gevallen, maar de gemeente Breda zet niemand in een onveilig pand. Ik snap dat het pand misschien niet geheel aan de wensen van de vrijwilligers voldoet, maar dat kun je de gemeente Breda niet kwalijk nemen.”