Afbeelding
Foto: Kirsten Vermolen

Door één verkeerde trap heeft de Bredase Kirsten al bijna tien jaar extreme pijn

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het is 2013 als de Bredase Kirsten Vermolen op school tijdens het voetballen per ongeluk een trap tegen haar voet krijgt. En de gevolgen van die trap zijn niet te overzien. Ze krijgt de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). “Dat voelt alsof je levend verbrand”, vertelt Kirsten. Met een crowdfundingactie zamelt ze nu geld in voor een behandeling in Amerika. 

Het is inmiddels negen jaar geleden dat Kirsten Vermolen op school tijdens het voetballen per ongeluk een trap tegen haar voet krijgt. Daar houdt ze zoveel pijn aan over, dat ze de disagnose Posttraumatische Dystrofie krijgt. Tegenwoordig wordt het Complex Regionaal Pijn Syndroom genoemd (CRPS). 

CRPS is een aandoening die samenhangt met onbalans en verstoring van het autonome zenuwstelsel, die kan resulteren in functieverlies, beperking, chronische pijn en invaliditeit. Medisch gezien is CRPS de meest pijnlijke aandoening bekend bij de mens, het scoort bijvoorbeeld hoger dan een bevalling en amputatie op de McGill Pain Index. “ Veel mensen, inclusief ikzelf, die CRPS hebben zouden het gevoel wat ze hebben omschrijven alsof ze letterlijk levend verbranden”, vertelt Kirsten.

Operaties
Door het ‘ongelukje’ op school is het leven van Kirsten op vele manieren veranderd. “Ik was net gestart met een studie in de zorg, maar omdat dit lichamelijk te zwaar werd, moest ik noodgedwongen stoppen met mijn studie. De jaren daarna heb ik meerdere pijnbehandelingen gehad, inclusief diverse operaties, maar niets hielp. Daarnaast kreeg, en krijg ik nog steeds, veel sterke pijnmedicatie, die ook weer veel bijwerkingen geven. Deze optelsom maakt het volgen van een studie en een ‘normale’ werkweek draaien onmogelijk.”

Kirsten voelt zich vaak onbegrepen. “Ik was 16 jaar oud en had continu onhoudbare pijn. Mijn opleiding kon ik niet vervolgen en ik kon niet hetzelfde als mijn leeftijdsgenoten. Deze situatie heeft een grote impact op mezelf, maar ook op mijn familie en vriendschappen. Wel heb ik altijd hoop gehouden, hoop om die ene juiste behandeling te krijgen en alles weer op te kunnen pakken zoals ik zou willen. Maar negen jaar verder heb ik helaas nog steeds die juiste behandeling niet gevonden. De teleurstellingen volgden elkaar in rap tempo op en niets hielp of maakte de pijn ook maar een beetje draaglijker. In plaats daarvan kreeg ik begin 2020 te horen dat de artsen in Nederland niets meer voor me konden betekenen. Ik moest er maar mee leven, een absolute genadeklap.”

Na het slechte nieuws dat de artsen niets meer voor Kirsten konden betekenen, wilde Kirsten even een tijdje niets meer van ziekenhuis weten. Maar op een gegeven moment besloot ze tóch verder te gaan zoeken. “Toen ik de hoop bijna had opgegeven, vond ik The Spero Clinic, een holistisch medisch centrum in Arkansas US. Ze behandelen hier patiënten van over de hele wereld, met een succespercentage in 2021 van 84,4 procent! Hierdoor heb ik mijn hoop teruggevonden.”

De behandeling die Kirsten in Amerika wil gaan doen, wordt door de Nederlandse zorgverzekeraars niet vergoed. En de totale kosten inclusief het reizen naar Amerika en het verblijf voor minimaal 3-4 maanden lopen op tot zo’n 75.000 dollar. Dat is een bedrag dat Kirsten niet zomaar op tafel kan leggen. Daarom is ze een inzamelingsactie begonnen. van de benodigde 75.000 euro zijn de eerste tweeduizend euro inmiddels opgehaald.

Wil jij Kirsten steunen? Dat kan via deze link.