vlnr Lars, Ad en Jens van Rijen
vlnr Lars, Ad en Jens van Rijen Foto: Ingrid Bothe

Veel enthousiasme bij traditionele kerstboomverbranding Ulvenhout

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - Ulvenhout is één van de slechts vijf locaties in de gemeente Breda waar nog een kerstboomverbranding wordt georganiseerd. Vanuit de lokale D66 en PvdD kwam afgelopen week de oproep om definitief te stoppen met de, volgens hen, gevaarlijke en vervuilende verbrandingen. Maar in Ulvenhout werd afgelopen weekend ‘gewoon’ nog genoten van een sfeervolle verbranding van de bomen.

Vanaf twee uur ‘s middags konden bomen afgelopen zaterdag worden ingeleverd in Ulvenhout. Elke boom was goed voor € 0,10 en een lot. Om 19.00 uur stak de brandweer het vuur aan. Rick Roovers (38) zamelde als kind met zijn buurjongen zelf fanatiek kerstbomen in. “Ons record was 300 bomen!” Nu is hij als voorzitter van de Jeugdraad Ulvenhout betrokken bij het faciliteren van de kerstboomverbranding in het dorp. “Fijn dat er in samenwerking met de gemeente Breda en de brandweer weer een kerstboomverbranding kan plaatsvinden.” Hierdoor kan Rick nu zijn eigen kinderen laten genieten van deze traditie. “De oudste vindt het erg interessant, zo’n groot vuur.” 

In totaal werden zo’n 600 kerstbomen ingeleverd. Rick: “Geweldig dat er nog steeds zoveel belangstelling is. Met hulp van vrijwilligers hebben we een mooie brandstapel gebouwd.” Rond half 7 kwam de brandweer om een veilig verloop van de verbranding voor te bereiden. Rick: “Zonder hun inzet en die van onze vrijwilligers is de kerstboomverbranding niet mogelijk. En dan was er toch weer een bijzonder moment verloren gegaan dat we als dorp samen kunnen zijn.”


Rick Roovers. Foto: Ingrid Bothe

Enthousiasme
De negenjarige Lars kwam zaterdag wel drie keer kerstbomen afleveren met zijn opa. In totaal heeft hij er 26 verzameld. Sommige met zijn opa Ad (73), andere alleen. “Van Ad en Josien van de Nippel kreeg ik er drie!”  Lars zit in groep 5B van de Rosmolen en doet al voor de vierde keer mee. Voor zijn broertje Jens (3) is het de eerste keer. Zusje Nienke (6) is niet meegekomen; zij is bij haar andere opa. Lars weet eigenlijk niet wat hij leuker vindt: het verzamelen van de bomen met zijn opa, het inleveren, of de verbranding zelf. Stiekem hoopt hij op een prijsje in de loterij. “De laatste keer won ik een knikkerbaan,” glundert hij. De € 2,60 die hij met het inzamelen verdient, gaat bij zijn spaargeld.

Opa Ad geniet zichtbaar van het enthousiasme van zijn kleinzoon. “Het is heel leuk om met mijn kleinkinderen bomen te verzamelen en daarna samen naar de kerstboomverbranding te kijken. Fijn dat vrijwilligers dit oppakken en zich hiervoor in willen zetten. Ik vind het een leuke traditie, die misschien niet heel lang meer zal bestaan.” 

Gaat Ulvenhout de 50e editie van de kerstboomverbranding nog meemaken? We gaan het zien. Aan belangstelling geen gebrek, in elk geval. 

De laatste kerstboomverbrandingen van Breda van dit jaar zijn op 14 januari om 19.00 uur aan de Boeimeerlaan en op 15 januari aan de Moleneind in Prinsenbeek.


Foto: Ingrid Bothe