Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: archief

Eerste parkeervergunning sinds 1 januari gratis, maar inwoners moeten dit wel zelf regelen

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Sinds 1 januari is de eerste parkeervergunning voor alle Bredanaars gratis. Inwoners moeten deze vergunning zelf omzetten. Dit kan via het P-loket. 

Vanaf 1 januari hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden op het gebied van vergunningen en bezoekersregelingen met betrekking op parkeren. Een eerste parkeervergunning is vanaf 2023 voor alle inwoners gratis. Heb je een eigen parkeergelegenheid? Dan is voor jou de vergunning voor de tweede auto gratis. 

De gemeente herinnert Bredanaars eraan dat zijzelf de parkeervergunning moeten omzetten. Dit kun je regelen via www.breda.nl/p-loket.. Voor dat je een nieuwe vergunning aanvraagt, moet eerst de bestaande vergunning worden stopgezet. 

De kosten van de tweede vergunning blijven gelijk.Voor de derde en vierde parkeervergunning gaat de prijs omhoog naar 29 euro en 95 cent per maand. Deze kosten kunnen jaarlijks of per kwartaal betaald worden. De bezoekersregeling wordt voor alle bewoners verdubbeld: het aantal uren gaat van 120 naar maximaal 240 uur per kwartaal. Bezoekers betalen 25 cent per uur. Maak je gebruik van de bezoekersregelinggarage? Dan kun je nu 48 dagkaarten per jaar afnemen voor een tarief van 2 euro per kaart. 

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat de inwoners van Breda hun auto in de buurt van hun huis kunnen parkeren. "Dit wordt een steeds grotere uitdaging omdat het steeds drukker wordt op straat", aldus de gemeente. "Met betaald parkeren in en om het centrum krijgen we hier meer grip op. Om inwoners tegemoet te komen, is de eerste parkeervergunning nu gratis."