Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Nieuwe milieustraat aan Frankensthalerstraat: Alle afdelingen op één plek

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Aan de Frankensthalerstraat/Charles Petitweg komt een milieustraat. Op deze plaats worden alle afdelingen van de afvalwerking gebundeld. “Het samenvoegen van de diensten op één plek biedt kansen om nog beter samen te werken, kosten te besparen en de bedrijfsvoering efficiënter in te richten.”

De gemeente Breda wil alle 1100 medewerkers van de afvalverwerking gaan huisvesten aan de Frankenthalerstraat/Charles Petitweg. De afdelingen werken nu op 13 verschillende locaties. Veelal gaat het om bijzondere voorzieningen, zoals een milieustraat, op- en overslag, kringloopwinkel Vindingrijk en losplaatsen. Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat de locatie Frankenthalerstraat /Charles Petitweg geschikt is voor het samenbrengen van de afdelingen Uitvoering, Afvalservice en Werk. Aan de gemeenteraad wordt daarom een voorbereidingskrediet gevraagd voor verder onderzoek.

“Het samenvoegen van de diensten op één plek biedt kansen om nog beter samen te werken, kosten te besparen en de bedrijfsvoering efficiënter in te richten”, aldus wethouder Boaz Adank. “Daarbij is het vanzelfsprekend dat de collega’s van onze uitvoeringsorganisaties een werkomgeving hebben die voldoet aan de eisen van deze tijd én de toekomst.”

De gebouwen van de afdelingen ‘Werk, ‘Uitvoering’ en ‘Afvalservice’ voldoen niet meer en zijn niet toekomstbestendig. “Het is verouderd, versleten, te klein of te ruim”, aldus de gemeente. “Het onderzoek waar nu budget voor moet worden vrijgemaakt gaat in kaart brengen hoe de nieuwe locatie ingericht moet worden en wat daarvoor nodig is.”

Dat gaat bijvoorbeeld om de financiële haalbaarheid, ruimtelijke consequenties en de afwikkeling van het verkeer. Ook wordt rekening gehouden met andere ontwikkelingen in dit gebied, zoals de plannen van de provincie Noord-Brabant voor een busremise. Omwonenden worden betrokken bij het onderzoek.

“Door de collega’s van de buitendiensten bij elkaar te brengen investeren we in de toekomst van de stad. Het is duurzamer en op de langere termijn goedkoper”, aldus wethouder Jeroen Bruijns. “De vrijkomende locaties kunnen we gebruiken voor woningbouw of de ontwikkeling van bedrijventerreinen, want ook daar is een grote behoefte aan. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”