Ilse Wolf

Fotograferen met ouderen: Lippenstift, accordeon spelen én iets met een microscoop

  Blog

BLOG - De Bredase fotografe Ilse Wolf begeleidt voor BredaPhoto een van de participatieprojecten. Samen met ouderen van De Leystroom fotografeert zij hun leven. De foto’s van de ouderen én Ilse worden tijdens het festival geëxposeerd. Voor BredaVandaag blogt ze over het project.


“De tweede keer op de Leystroom was weer totaal anders dan de eerste keer. Dit keer ontmoette ik een aantal ouderen die nog zeer zelfstandig waren. Zo liep ik binnen bij een mevrouw die ik zou fotograferen terwijl ze telefoneerde. Ze was zich nog even mooi aan het maken voor de spiegel. Ze borstelde haar haren en stiftte haar lippen. Een mooiere foto kon ik me niet wensen. Over zelfredzaamheid gesproken!

Daarna ging ik op bezoek bij een meneer die vroeger prachtig kon schilderen. Nog steeds heeft hij een schildersezel in zijn kamer staan waarop hij regelmatig nog wat creëert. Aan de lopende band maakte hij grapjes en hij fotografeerde zelf een schilderij van zijn hand waar hij het meest trots op is.

Ook praatte ik met een man die vroeger bioloog was. Al zijn spullen zijn naar een museum gegaan maar speciaal voor de gelegenheid haalde zijn vrouw zijn oude microscoop en wat opgezette insecten op. Het was bijzonder om te zien hoe de man nog precies wist hoe het werkte. De microscoop werd voor hem neer gezet en meteen keek hij erdoorheen. Met zijn grote handen probeerde hij scherp te stellen op een wesp. Ontroerend mooi.

Aan het einde van de middag liepen we binnen bij een meneer die nog graag een sigaartje rookte op zijn kamer. Hij wilde graag een foto maken van ons, alleen had hij de macht niet meer om de camera naar boven te richten. We hadden de grootste lol met zijn allen: we gingen gewoon op de grond liggen! Een beetje model doet wat de fotograaf vraagt, nietwaar?

Een van de bewoners was me de vorige keer al opgevallen: hij liep in een deftig jasje rond. Volgens de verpleging zag hij er elke dag zo op en top uit. Ik vroeg hem of hij nog een stropdas om zou kunnen doen. Hij begon een beetje te grinniken en begon vol goede moed met zijn oude handen te knopen. Het duurde even: maar het lukte. Hij borstelde zijn haar nog even en deed de knopen van zijn jasje dicht. Prachtig.

Foto Ilse Wolf
Foto Ilse Wolf

Ik stond op het punt om weg te gaan toen er een accordeonist binnen kwam lopen. Hij zou een uurtje muziek gaan maken voor de mensen. Een van de bewoonsters speelde vroeger zelf accordeon.

We vroegen haar of ze een stukje wilde spelen en hield het in eerste instantie verlegen af. “Dat kan ik toch niet meer?.” We moedigden haar met zijn allen aan en voor we het wisten speelde ze de sterren van de hemel. Zo zie je maar weer: een instrument spelen verleer je nooit, hoe oud je ook bent.

Dit was alweer een van de laatste dagen op de Leystroom, het liefst zou ik nog veel vaker gaan fotograferen aldaar maar er wacht nog een verzorgingstehuis: Het Ruitersbos!

Ilse Wolf is een vierentwintig jaar oude fotografe uit Breda. Twee jaar geleden studeerde zij af met haar fotoboek “Weather Permitting” op het AKV st Joost. Ze bracht 2 maanden door op een bijna onbewoond eiland. Ze is werkzaam als freelance fotograaf en geeft onder andere workshops beeldcommunicatie bij diverse gemeentes.

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief