Guido van der Kroef/iizzoo

Parkstad Breda, groene kolder of niet?

  Blog

BLOG - Ja, het mag dan nu wel even koud zijn, maar het voorjaar komt er weer aan; de eerste krokussen, lammetjes, frisgroene blaadjes en dat soort dingen. De natuur steekt zich weer in het nieuw. Niet dat de kale winterdracht van park en bos vervelend is, maar groen stemt toch vrolijker. Gelukkig blijven gras, spar en een aantal andere planten dat groen koppig vasthouden tijdens de wintermaanden. Hebben we tenminste nog wat.


Natuurlijk verwend
Wat de natuur betreft, zijn we in Breda verwend. De stad zelf heeft veel park en beplanting. Kale straten zonder boom of struik zijn er nauwelijks.
Veel minder vanzelfsprekend is dat iedere Bredanaar, gewoon op de fiets, binnen een kwartier een natuurgebied kan bereiken. Op welke plek hij ook is.  Om de stad in de city marketing onder meer als een parkstad en ‘stad in een park’ weg te zetten is dus niet vergezocht. Het is een behoorlijk unieke eigenschap van Breda die in belangrijke mate bijdraagt aan het prettige leefklimaat. Wij zijn eraan gewend, maar kijk eens rond als je in een willekeurige andere stad komt. De aanwezigheid van groene natuur is in veel straten geen vanzelfsprekendheid.

Zijn plant, boom en gazon in en om de stad dan zo belangrijk? Reken maar! Uit onderzoek blijkt dat (groene) natuur een onmisbare bijdrage aan welzijn en gezondheid levert.

Doe zelf een simpel experiment en loop eens door je huis. Is er geen enkele raam dat uitzicht biedt op een boom, een struik of een gazon? De kans is klein in Breda. En daar mogen we ons dus gelukkig mee prijzen. Ooit is er een onderzoek gedaan met de simpele vraag: wat zie je als je uit je keukenraam kijkt. Mensen die uitkijken op groen, voelen zich gemiddeld prettiger.

Auto(s)luw
Wat kunnen we hiervan voor de toekomst leren? Dat het voorrang geven aan groen en natuurbeleving in en om de stad een belangrijke voorwaarde is om Breda nog specialer te maken. Als voetgangers en fietsers bovendien zorgeloos en veilig  van die stedelijke natuur kunnen genieten, wordt de stadsbeleving nóg plezieriger. Dat is goed om te bedenken als we weer mopperen omdat de auto ergens uit het stadsbeeld wordt verbannen. De leefbaarste stad van Nederland, daar wil iedereen toch wonen?
Voor nu nog even dikke winterkleren aan als je de deur uit gaat. En oppassen dat je niet pijnlijk onderuitgaat op een onverwacht glibberige straat. Want dan kan dat omliggende groen je voor even mooi gestolen worden.