Logo bredavandaag.nl

Geen wc-stress met de pee-ID

  Column

COLUMN - Mijn carnaval kan nu al niet meer stuk. Dit jaar ben ik voor het eerst in het bezit van een zogenaamde pee-ID (vooral heel cool uitspreken met Britse tongval, piee-ID). Gegarandeerd filevrij plassen, waar en wanneer het mij uitkomt. De pee-ID is een initiatief van de gemeente Breda en is ooit ontstaan als goedmakertje. Nadat de toenmalige burgemeester met plaatsvervangende schaamte toegekeken had hoe beschonken dames onhandig stonden te friemelen met zo’n plastuitje bij het openbaar heren-urinoir, besloot hij dat daar iets aan gedaan moest worden.


Waarschijnlijk is de pee-ID het best bewaarde geheim van Breda. Het is een soort identiteitsbewijs voor vrouwen dat alleen geldig is tijdens carnaval. Houdsters van de pee-ID vormen een soort geheim genootschap en zijn de komende dagen te herkennen aan een extreem relaxte uitstraling. Het allergrootste voordeel van de pee-ID is namelijk dat je gebruik mag maken van de speciaal voor het genootschap gereserveerde toiletten. Nooit meer met een overvolle blaas in die eindeloos lange rij voor de wc wachten, en nooit meer een toilet aantreffen welke tot de rand toe gevuld is met de blaasinhoud van je voorgangsters. De meeste kroegen doen mee. Soms moet je even een extra trappetje op omdat de wc boven is, maar ach, dan heb je ook wat.

Daarnaast kom je in aanmerking voor dispensatie bij een klein vergrijp dat onlosmakelijk met carnaval verbonden is, wildplassen. Normaal kost het 140 euro wanneer meneer agent je met je broek op je enkels aantreft in het Valkenberg. Maar wanneer je de pee-ID kunt tonen weet de politie dat het gaat om een èchte noodsituatie en dat je je plas ècht niet meer op kunt houden tot je thuis bent. Daarom kom je er bij een heterdaadje vanaf met een waarschuwing. Let wel, alleen bij de eerste keer want daarna mag je gewoon het standaardtarief aftikken.

Uit betrouwbare bron hoorde ik trouwens dat het aantal uitgegeven pee-ID’s dit jaar lager is dan voorgaande jaren. Dat komt waarschijnlijk doordat er weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven. De gemeente Breda is erg terughoudend met informatie en je zal er zelf actief achteraan moeten gaan om ervoor in aanmerking te komen.

Wil jij ook een pee-ID? Dat kan! Tot vijf uur vanmiddag kun je terecht bij balie 10 van de afdeling burgerzaken op het stadskantoor. Vooraf een afspraak maken is niet nodig, een geldig legitimatiebewijs wel!

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief