Logo bredavandaag.nl
De vlaggenparade op het Kasteel van Breda, Koningsdag 2017.
De vlaggenparade op het Kasteel van Breda, Koningsdag 2017. (Theo Herrings)

BredaVandaag is niet van gisteren

  Column

Je kunt heel grote woorden gebruiken als je het bestaansrecht van een lokale nieuwssite wilt verdedigen. Dan heb je het al gauw over de waakhond van de democratie, of de controleur van de macht. Prima, ergens in de verte zal het best waar zijn. Maar ik geloof niet dat dat de reden is waarom zóveel mensen dagelijks BredaVandaag checken. Volgens mij lees je er gewoon het snelste wat er vandaag speelt in de stad. Niet minder en vooral ook niet meer. Laten we dat zo houden.


Breda is zo’n stad die je voortdurend redenen geeft om haar hartstochtelijk lief te hebben en dan weer gruwelijk te haten. Te klein voor een wereldstad, te groot voor een provinciestad. Er lukt van alles in Breda, maar er mislukt minstens net zo veel. Dat geeft niks, want linksom of rechtsom wil de Bredanaar er vooral graag over ouwehoeren. Trots en schaamte wisselen elkaar af aan de biertoog. En biertogen heeft de stad genoeg, dus er wordt wat afgeluld over de pracht en puin van Breda.

Als je ’t mij vraagt, ligt daar de kracht van BredaVandaag: De site weet wat het gesprek van de dag is. Of bepaalt dat zelf. Daarom is het zo lekker om er even een kijkje te nemen. Nieuws komt er vaak als eerste door, zonder poespas en gedoe. Korte toelichting, foto erbij en klaar. Precies wat je nodig hebt om een praatje te maken met je collega, buurman of de vrouw naast je bij de bushalte. Misschien moet het niet per se een journalistiek verantwoord, kapot ge-factcheckt nieuwsfeit betreffen. Het mag ook de mening zijn van een kastelein die leegloopt of een politicus die er vol van is.

Allemaal prima, als we BredaVandaag maar behouden. En dat is dus nogal spannend momenteel. Ik begrijp dat het verdienmodel moet veranderen, dat daarover driftig wordt gesproken. Dat is terecht, want ik me niet voorstellen dat BredaVandaag geen bestaansrecht zou hebben. Mij maak je niet wijs dat er geen manier is om die typische functie van de nieuwssite te vervullen. Het is namelijk een mooie functie, voor een stad in rep en roer. BredaVandaag mag bepalen waarover wordt gesproken, zolang het maar niet over zichzelf is.

Michiel van den Broek
(Spotless Mind)FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief