Logo bredavandaag.nl

'My little pony mini burgertjes' op nieuwjaarsreceptie Breda?

  Column

Beste raadsgriffie,


Via sociale media bereikte mij de oproep dat jullie op zoek zijn naar een cateraar die de hapjes en drankjes wil verzorgen tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Wees gerust, ik zal u niet vermoeien met mijn uitmuntende recept voor diepvriespizza en goedkope supermarkt-Chardonnay, maar ik hoef u vast ook niet te vertellen dat het onder gruizende azijnpissers een traditie is om opgesmukte nieuwjaarsrecepties af te doen als geld- en voedselverspilling.

Daarom zie ik de oproep meer als een mooie gelegenheid om u te wijzen op de mogelijkheid dat het ook anders kan. Bijvoorbeeld door hapjes te serveren die gemaakt zijn van zogenaamde pestdieren en ander voedsel dat meestal niet in de oven van een kok terecht komt, maar in de oven van een vuilverbrander.

Ik kan me voorstellen dat u ontelbare emails krijgt van cateraars die hun overheerlijke bitterballen aanprijzen. Maar er is in Breda maar één cateraar die bitterballen maakt met ganzen-ragout. Van ganzen die, voordat ze tot een glanzend ragoutje omgetoverd werden, hun leven sleten als hang-ganzen rondom luchthaven Schiphol en zo het luchtverkeer in gevaar brachten.

Of wat te denken van een sappige minicocktail van Amerikaanse rivierkreeft. Een ongewenste griezel die zich hier massaal voortplant, vermomd als schorpioen door de straten van Nederland slentert, en schade toebrengt aan onze sloten en oevers. Deze rotzakken blijken overheerlijk te zijn wanneer je ze besprenkelt met een goede dressing.

En of dat allemaal nog niet genoeg is, grilt ze ook nog eens zogenaamde ‘my little pony mini burgertjes’. Gemaakt van vlees van pony's uit Slagharen die zijn afgedankt omdat ze geen zin meer hebben om de hele dag rondjes te lopen met jengelende koters op hun rug.

Ook voor de vegetarische gasten heeft deze foodguerilla een duurzame oplossing. Bijvoorbeeld hartige muffins van verspilde groenten. Met misvormde paprika’s en tomaten die zo lelijk zijn dat ze nooit tussen hun mooie soortgenoten in de schappen van de supermarkt terechtkomen.

Of, en hier zou ik mijn zinnen op zetten, soesjes gevuld met oesterzwammen die gekweekt zijn op geredde koffiedrap. Stelt u zich eens voor, koffieprut uit het stadskantoor dat wordt hergebruikt voor het kweken van de oesterzwammen die worden geserveerd tijdens de nieuwjaarsreceptie. Het toppunt van recyclen! Hoewel? Toppunt? Het toppunt is natuurlijk dat al het heerlijks gemaakt wordt in een unieke horecagelegenheid die volledig is opgebouwd en ingericht met hergebruikte materialen.

De keuze is nu aan u. Maar hoe mooi zou het zijn wanneer die keuze straks vertaald wordt in klinkende krantenkoppen en een mooi item het NOS journaal; ‘Breda wint niet alleen de prijs voor de beste binnenstad van Nederland, maar ook de prijs voor de meest duurzame nieuwjaarsreceptie.’

Babs VerstrepenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief