Hoog water bedreigt kassaboot Haven
Hoog water bedreigt kassaboot Haven (Foto: Ad Baelemans)

Column: Verkiezingen waterschap: Niet politiek, wel deskundig

  Column

COLUMN - De Haagse biotoop vol paradijs- en spotvogels eist haast bijna ongegeneerd alle aandacht op voor komende woensdag. Je zou er bijna door vergeten dat we de 20e maart mogen stemmen om 55 mede-Brabanders op het pluche in het Bossche provinciehuis te krijgen.
 


Door Erik Martens

O ja, we mogen ook ten stemlokale gaan om leden in het algemeen bestuur van onze waterschappen te krijgen. Waterschap, het oudste bestuursorgaan van ons land. In het leven geroepen door graaf Willem II van Holland in 1255. Waterschap, de basis van ons ooit zo beroemde, inmiddels wat sleetse poldermodel. Waterschap, die juridisch-bestuurlijke entiteit die eigenlijk valt onder de Provinciale Staten. Waterschap, zo vertrouwd en evenzo onbekend.

Nu zijn er de afgelopen weken talloze bespiegelingen geschreven over nut en noodzaak van het waterschap. Laat ik daar hier maar even verre van blijven.

Waterdemocratie
Nu viel ook bij mij vorige week een onhandig gevouwen A1-poster in de bus, met daarin een overzicht van alle partijen en kandidaten voor Provinciale Staten én voor het algemeen bestuur van ‘ons’ waterschap Brabantse Delta. Tien partijen nemen er aan deze regionale waterschapsverkiezingen deel. De namen van maar liefst 238 mensen prijken op de kieslijst. 238, terwijl er 23 zetels te vergeven zijn (…) De waterdemocratie bruist en klatert klaarblijkelijk van enthousiasme. Met zeven vooraf toegewezen zetels aan de Polder (ondernemers, agrariërs en bos- en natuureigenaren) gaan er straks dertig dames en heren voor zorgen dat onze waterhuishouding op orde blijft. Geruststellend gevoel.

Maar aan wie ga je nu je stem schenken bij zo’n waterschapsverkiezing? In hoeverre verschilt een liberale stem van een sociaal-democratische? Waar zit hem het ideologische verschil, het onderscheidend vermogen, de toegevoegde waarde? Nergens, vrees ik zo. Geen weldenkend mens kan tegen een correct onderhouden waterhuishouding zijn. Misschien gaat het om de belastingcentjes. Mmm, daar zit ‘m in deze tijd geen verschil meer; liberalen leggen ons tegenwoordig ook met ogenschijnlijk veel plezier hogere belastingen op.

Welke smaken
Dan maar klein of lokaal stemmen? Eens kijken, welke smaken zijn er nog meer?:
Ons Water, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk, 50Plus, ChristenUnie, Partij voor de Dieren. Moeilijk moeilijk. Ik ga, denk ik, maar voor lijst 8: AWP, “niet politiek wel deskundig”. Die belofte spreekt me enorm aan: “niet politiek wel deskundig”.

Hoofdbreken is nog wel waar  AWP voor staat. Algemene Waterschapspartij, zegt Wikipedia, “komt op voor alle inwoners en weegt alle belangen zorgvuldig af, zonder politieke kleur”.

Mijn stem hebben ze, die Algemene Waterschapspartij. Heerlijk helder water, zonder politiek kleurtje.

Erik Martens
Reputatieadviseur

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief