Column Babs 'De moordenaar van Juzt en andere zorginstellingen is bekend'

  Column

Ergens gaat het fout in de zorg. Ons zorgsysteem wordt vermoord. Ik denk dat ik de moordenaar gevonden heb. En wel op de website van Juzt. Hij heet ISO9001.


Patiënten zijn cliënten geworden. Niet de zorg maar het budget is centraal komen te staan. Het is allemaal de schuld van ISO9001. We hebben elkaar wijsgemaakt dat een zorginstelling niks voorstelt als het geen ISO9001 certificering heeft. Het begrip ISO9001 is een beetje vaag maar met een simpel voorbeeld kom je al een heel eind.

Eerst ging ISO9001 nog over een product of een dienst. Wat moet er gedaan worden? Het bed moet opgedekt worden. Een paar jaar later kwam daar bij dat het proces beschreven moest worden, ofwel: hoe moet het bed opgedekt worden? Voor de verzuurde pennenlikkers ging zelfs dat nog niet ver genoeg en moest ook het management systeem op papier komen te staan: hoe moet Henk aan Nel vertellen hoe ze het bed moet opdekken?

Maar de doodsteek kwam pas echt toen daar in 2018 de bedrijfsvoering en de context bijkwamen: hoe vertellen we Henk dat hij Nel vertelt dat ze het bed zo goedkoop mogelijk moet opdekken, en dat we er schriftelijk bewijs van hebben dat ze het inderdaad zo gedaan heeft, zodat de boekhouder in de skybox van de lokale voetbalclub, of andere sociaalwenselijke locatie, kan laten zien dat als wanneer de zorg bij ons ingekocht wordt dat het dan geen drol kost?

Ondertussen is de zorg net zo hol als de woorden bedrijfsvoering en context. Er zijn hele kuddes mensen die de hele dag zitten te bedrijfsvoederen en te contexteren, en die mensen moeten ook betaald worden uit het zorgbudget.

Aan alle lieve Nellen van deze wereld ligt het niet. Zij maken nog steeds de bedden op. Maar nu wel met één hand. Met de andere hand moeten ze via het tabblaatje 'verleende zorg' op de IPad alle Henken, boekhouders, zorgverzekeraars, en sinds een paar jaar ook nog eens de wethouders bevredigen. Gelukkig mag je van ISO9001 wel heel vaak je handen wassen. Maar ja, dat doen moordenaars zelf ook altijd na de daad.

Babs Verstrepen