Foto: H&L Accountants & Belastingadviseurs

Column Daan Luijkx: ‘Kies voor de fiets, juist nu’

  Column

BREDA - Breda barst van de inspirerende ondernemers en bestuurders. Iedere twee weken vraagt BredaVandaag één van hen een column te schrijven over hun vakgebied. Vandaag is dat Daan Luijkx van H&L Accountants & Belastingadviseurs.


“Fietsen maakt je productiever, creatiever en gezonder. Zelf neem ik wekelijks een paar keer de tijd om een rondje te fietsen. Heerlijk buiten, in de natuur. Genietend van vrijheid, terwijl ik mijn conditie aanscherp én scherp van geest blijf. Ik ben een fietsliefhebber. Maar dat wist u misschien al. De combinatie ondernemen en fietsen loopt als een rode draad door mijn leven. Vanaf mijn jonge jaren wilde ik altijd al zelfstandig ondernemer worden. Inmiddels bestaat ons kantoor H&L Accountants en Belastingadviseurs 21 jaar. We voorzien regionale en landelijke mkb’ers van advies en helpen hun met hun financiële uitdagingen.

Cijfers en feiten

In mijn werk komt de liefde voor de fiets terug. Want inmiddels bestaat 30% van ons klantenbestand uit tweewielerwinkels. In deze winkels maken steeds meer klanten een bewuste keuze voor de fiets. Voor boodschappen, recreatief gebruik of voor woon-werkverkeer, als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Corona heeft fietsgebruik in een stroomversnelling gebracht. Toch nog een positief effect.
Daarbij ben ik als accountant natuurlijk benieuwd naar cijfers. Een aantal feiten:
- 66% van alle Nederlanders beweegt te weinig
- 95% van al ons gedrag is automatisch
- Ongeveer de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer
- Een derde is zelfs korter dan 5 kilometer.

De fiets is daarvoor een prachtig en duurzaam alternatief. Zeker als dat fiscaal gunstig kan. Want bent uw werkgever en wilt u uw personeel bijvoorbeeld bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis? Maak dan gebruik van de verruimde werkkostenregeling. Daarbij mag u een gedeelte van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Dit heet de vrije ruimte.

Het goede nieuws is dat deze in 2021 is verhoogd van 1,7% naar 3% over uw fiscale loon tot en met € 400.000, daarboven blijft het percentage 1,18%. U raadt het al. Op deze manier kunnen werknemers heel voordelig een fiets via de zaak aanschaffen. Een leuke - en bovenal gezonde waardering, waarbij u investeert in de vitaliteit van uw werknemers.

De fiets in interessant

Ik geef u nog een aantal cijfers waarom een fiets zo interessant is:
- Een fietsende medewerker kost een werkgever jaarlijks gemiddeld €555
(openbaar vervoer: €3.300, een leaseauto: €18.000)
- Een parkeerplaats kost jaarlijks €1.000. Op één autoparkeerplaats passen 10 fietsen
- Een fietser die twee keer in de week 7,5 kilometer naar het werk fietst bespaart jaarlijks 200 kilo CO2-uitstoot
- 80% van de medewerkers is meer betrokken bij hun werkgever als deze fietsen stimuleert.
Interessante cijfers, zeker als u weet dat Nederland wereldwijd fietsnatie nummer 1 is. U weet dus hoe fijn fietsen kan zijn. Ik wens u veel veilige kilometers fietsplezier!”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief