Logo bredavandaag.nl

Kasteel Bouvigne deels open voor publiek

  Cultuur

GINNEKEN – Kasteel Bouvigne, eigendom van Brabant Water, opent maandag weer haar deuren voor het publiek. Het is niet het enige kasteel in Breda dat vandaag bezoekers toelaat. Ook het kasteel van Breda bij de KMA is open.


En op deze zomerse maandag trekt kasteel Bouvigne toch behoorlijk wat bezoekers. Tientallen mensen komen om 12 uur ’s middags aanfietsen bij het kleine kasteeltje aan de Bouvignelaan. Medewerkers van waterschap Brabantse Delta wachten hen op om ze rond te leiden door de kelder en de eerste verdieping.

Niet het gehele kasteel is geopend voor nieuwsgierigen. De tuinen zijn dicht. “Nog niet klaar na de strenge winter”, legt een medewerkster uit. Ook het torentje en de bovenste verdieping zijn gesloten. “Niets te zien, daar wordt gewerkt”, vult ze dan aan.

Het blijft de moeite waard om toch een kort maar krachtig bezoekje te brengen aan de locatie waar prinses Beatrix en Claus von Amsberg hun verlovingsfeest hielden.

Vanaf 1494 is de geschiedenis van het kasteeltje min of meer. Wanneer de bouw er van begon, blijft tasten in het duister. Van 1930 tot 1975 was het eigendom van Catechisten van de Euscharistische kruistocht, onder leiding van Monseigneur Frencken. Hij leidde er meisjes op tot onder andere dienstmeisje en bereidde hen voor op het huwelijk. Maar ook om hun maagdelijkheid te bewaren tot die grote datum.

Het waterschap houdt er nu nog vergaderingen in. In de toekomst moet het kasteel zich meer gaan richten op kleine, intieme bruiloften. De zalen zijn simpelweg te klein voor grote groepen. Verkopen aan particulieren gebeurt zeker niet. “De vraag is of het dan nog toegankelijk blijft voor het publiek”, zegt een medewerkster van de Brabantse Delta. "Dat willen wij wel graag zo houden."

Grotere kaart weergevenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief