Logo bredavandaag.nl

Bredase fotograaf exposeert in Europees Parlement

  Cultuur

BREDA - De Bredase fotojournalist Piet den Blanken mag zich verheugen op een wel heel bijzondere expositieruimte. Van 30 augustus tot 3 september wordt in het Europees Parlement in Brussel namelijk een greep uit zijn werk tentoongesteld.


Zijn fotoreportages bieden het publiek een beeld van migranten aan de grenzen van de Europese Unie en migratie in Europa. Op verschillende plekken langs de Europese grenzen wist Den Blanken de vaak erbarmelijke omstandigheden van de migranten in kaart te brengen.

“Al vanaf 1995 ben ik bezig met fotoreportages rondom migratie. Het heeft voor mij met sociale betrokkenheid te maken. De wereld is een dorp geworden, geld en goederen vinden hun weg over de hele wereld, maar mensen kunnen dat niet altijd.”

Ademloos noemt de Bredase fotojournalist de tientallen plekken die hij in zijn loopbaan heeft bezocht. “In 1995 begon ik in Polen, daarna Sicilië, de Canarische Eilanden, vreemdelingengevangenissen in Litouwen en Hongarije, Chinese gastarbeiders in Roemenië, noem maar op.”

“De ontberingen en levensgevaarlijke omstandigheden van migranten zijn soms onvoorstelbaar. Vroeger vielen er doden in Berlijn bij het IJzeren Gordijn, maar nog steeds vallen er doden aan de Europese grenzen. Bij het eiland Lesbos heb ik lijken aan zien spoelen. Migranten werden overvallen door de heftige stroming tussen Turkije en Griekenland.”

Deze foto's worden nu sinds lange tijd weer toegankelijk dankzij een samenwerking tussen de Bredanaar en René Roovers, een oud-medewerker van de SP-fractie in het Europees parlement en tegenwoordig wethouder van de gemeente Dongen. De SP nam met de fractie van Verenigd Links (GUE/NGL) het initiatief voor de tentoonstelling.

Dennis de Jong, Europarlementarier van de SP, zal 30 augustus de expositie openen. Na 3 september is het werk van de fotograaf nog te bezichtigen in de Dongen en verschillende andere locaties.

www.denblanken.comFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief