Logo bredavandaag.nl
Tamiltaal-les op de school in het buurthuis Geeren-Noord in Breda. foto Erik Eggens
Tamiltaal-les op de school in het buurthuis Geeren-Noord in Breda. foto Erik Eggens

Tamils Breda ‘geestelijk kapot’ door media-aandacht

  Cultuur

HOGE VUCHT – Boos en verdrietig zijn de Tamils die taalles krijgen in het buurthuis Geeren-Noord in de Hoge Vucht. Een rapportage van het KLPD bracht naar boven dat er 21 locaties zijn waar Tamils les zouden krijgen uit propagandistische boekjes. Het werd landelijk nieuws. “Hier geven we alleen taalles.”


De dertienjarige Nivithan gaat naar het Stedelijk Gymnasium en krijgt iedere zondag Tamiltaalles. Om met zijn grootouders uit Sri Lanka te kunnen communiceren. “En daar gaat het hier ook alleen om; de taal”, zegt de jongen.

Verspreid over heel Nederland zitten 21 scholen, waar kinderen van Tamil ouders les krijgen. Volgens de rapportage het KLPD heeft de terreurorganisatie LTTE de touwtjes in handen bij de scholen. Kinderen zouden tekeningen maken van de afhankelijkheidstrijd die al jarenlang (het noorden van) Sri Lanka beheerst.

“Dit moet je dan ook buiten de deur houden”, zou stadsmarinier Frank Ewals in eerste instantie tegen de voorzitter van het buurthuis Assadin Mejout hebben gezegd. “Maar na een gesprek met ons, de voorzitter van de Tamilschool en wethouder Saskia Boelema kwam hij daar van terug”, zegt Mehout.

De school vindt nog steeds plaats, iedere zondag van 17:30 toto 19:30 uur. Voorzitter Rajah Jeyarajah van de school die simpelweg Tamilschool heet, stelt dat veel ouders van de kinderen bang zijn geworden van alle media-aandacht die de rapportage van het KLPD teweeg bracht. “Ze zijn geestelijk kapot door de link die wordt gelegd met de terreurorganisatie”, zegt Jeyarajah, die zelf ook les geeft op de school.

Volgens hem wonen in Breda tussen de 400 en 500 Tamils. De school geeft les aan ongeveer 30 tot 40 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar oud. Kinderen die allemaal op Nederlandse scholen zitten en Nederlands spreken. “Maar om met hun grootouders te kunnen communiceren, leren we ze hier de Tamiltaal”, zegt Jeyarajah.

Jeyarajah beweert dan ook stellig dat politiek, godsdienst en geschiedenis niet aan bod komen de zaal die wordt gehuurd van het buurthuis. “Natuurlijk vragen onze kinderen waarom we in Nederland wonen en niet op de Sri Lanka”, zegt Jeyarajah. “’Dat komt door de oorlog, daar zijn we voor gevlucht’, leg ik ze dan uit. Je moet wel eerlijk tegen ze blijven.”

Volgens de voorzitter komt het lesmateriaal van een bureau uit Parijs. Met andere Tamilscholen in Nederland hebben de Bredase Tamils geen contact. Eén les Tamiltaal kost een leerling twee euro. “En ook de boeken worden betaald door de ouders van de kinderen”, stelt de voorzitter.

Hij ontkent banden met de LTTE, de organisatie de op de Europese lijst van terreurorganisaties prijkt. “Daarom ook de uitnodiging aan de media om hier eens te komen kijken”, zegt Jeyarajah. “Het is onzin dat we gelieerd zijn aan een terreurorganisatie. Waar baseren ze dat op? Wij geven hier taalles.

Foto's van de Tamilschool zondagavond.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief