Belcrum Beach en skatehal op Mammoetterrein

  Cultuur

BELCRUM - Een Europese subsidie van bijna zes ton maakt de aanleg van skatehal, een stadsstrand en een sloepenhaven mogelijk. Belcrum Beach, zoals het stadsstrand gaat heten, moet in april in bescheiden vorm openen.


Het Center of urban sports - skatehal - en een sloepenhaven in de voormalige Belcrumhaven voor dertig sloepen van vier tot acht meter zijn twee van de concrete ideeën die in 2013 uitgevoerd gaan worden.

Pier 15
De skatehal van 1400 vierkante meter gaat Pier 15 (fifteen) heten, vertelt Jeroen van Eggermond, initiatiefnemer van het skatepark. "Naar de beroemde pier in San Francisco. Wij zitten ook op nummer vijftien, dus dat was een logische keuze." Tweehonderd vierkante meter van de hal gaat gebruikt worden voor een ontmoetingsruimte en bar. "We gaan er ook exposities houden, en ouders kunnen daar koffie drinken als hun kinderen skateles hebben van hun favoriete skater."

Van Eggermond verwacht dat er in april gebouwd kan worden en dat de hal dan na de zomer open kan. "Begin januari hebben we weer een gesprek en kunnen we de tekeningen gaan maken. Daarna kunnen bouwwerkzaamheden aanbesteed worden. Zo moet de ontmoetingsruimte gebouwd worden en moet ook de vloer worden aangepast zodat er geskate kan worden."

Abonnement
De skatehal met daarin een soort straatparcours is voor iedereen toegankelijk. "Je moet het zien als een zwembad, je kunt een kaartje kopen voor een dag of een abonnement nemen. Hij moet zo openbaar mogelijk worden." Het toekennen van de subsidie is voor Van Eggermond de bekroning van meer dan vijf jaar lobbyen. "Maar de eerste plannen voor een skatehal dateren zelfs al van 12 jaar geleden."

Belcrum Beach
Ook Tim van den Burg van Stichting Braak is verheugd met het nieuws over de subsidie. “We gaan in januari zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen en met het zoeken naar mensen uit de wijk die willen meehelpen”, zo vertelt hij. “Ook gaan we op zoek naar materialen waarmee we onze strandtent van gerecycled materiaal kunnen maken.” Zwemmen bij Belcrum Beach is er nog niet bij. “Misschien in het tweede jaar, maar nu hebben we onze handen al vol aan vergunningen.”

Breda had voor het project Via Breda Broeit, zoals het officieel heet, een bedrag van € 580.955,- subsidie aangevraagd in het kader van het Europese stimuleringsprogramma OP-Zuid. Deze subsidie is bedoeld om de economische dynamiek van steden te stimuleren.

Breda loopt hiermee ook vooruit op Brabant Culturele Hoofdstad 2018, waarin het Bredase Havenkwartier een van de speerpunten is.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief