Foto Yvonne Vermeulen
Foto Yvonne Vermeulen

Wethouder herkent zich niet in kritiek De Mooij

  Cultuur

BREDA - Wethouder Selcuk Akinci herkent zich niet in de kritiek van Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum. Die gaf te kennen vooralsnog geen brood te zien in een samenwerking met het Breda’s Museum. De Mooij mist ‘visie en ambitie’ bij de gemeente Breda.


Volgens Akinci is de ambitie nog steeds om aan de Parade een ‘vernieuwend erfgoedmuseum te realiseren’. “Die ambitie is niet veranderd. Het Noordbrabants Museum was een van de partners die een leidende rol wilde spelen. Nu dat museum nu niet meer meedoet, gaan wij gewoon door. Ons marstempo blijft hetzelfde.”

Akinci noemt de kritiek bijzonder. “Wij hadden ook aan hun een visie gevraagd bij de invulling van de ambitie.” De wethouder denkt nu dat andere partners kunnen meewerken aan het realiseren van het museum. Ook het Huis voor Beeldcultuur en MOTI sluit hij daarbij niet uit. “Dat kan. In welke vorm dat moeten zij bepalen vanuit hun visie. Ik zie genoeg mogelijkheden tot samenwerking.”

Het Breda’s Museum moet het in 2014 doen met zo’n 1 miljoen euro minder. Dat vloeit voort uit een opdracht van de raad, zo memoreert Akinci. Vrijdag werd bekend dat directeur Jeroen Grosfeld zijn conclusie heeft getrokken en per 1 januari vertrekt. Het museum houdt nog zo’n zeven werknemers over.

De reorganisatie en verzelfstandiging van het museum is noodzakelijk, vindt de wethouder. “Het kost best veel geld en er komen relatief weinig bezoekers op af. De uitdaging zit er in om met de centrale locatie meer mensen te bereiken. Ik zie daarvoor nog steeds mogelijkheden.”