I Love Breda II. foto Wijnand Nijs
I Love Breda II. foto Wijnand Nijs

I Love Breda II: Zoektocht naar icoon of fotowedstrijd?

  Cultuur

BREDA - MOTI zoekt samen met BN DeStem een icoon van het hedendaagse Breda. Bredanaars konden door middel van het uploaden van een foto een suggestie doen. Sinds Tweede Kerstdag hangt het resultaat in MOTI.


Ongeveer 200 posters hangen aan de muur van een van de zalen in MOTI. Allemaal opgemaakt in hetzelfde sjabloon: bovenin een foto, daaronder een tekst als toelichting en onderop de naam van de inzender.

De expositie nodigt uit tot kijken en ook tot lezen. De rustige opmaak van de posters is duidelijk. Toch roept de manier van exposeren wat vragen op. Inzenden kon door foto’s digitaal in te sturen. Sommige deelnemers lijken daarom te hebben gedacht dat het ging om een fotowedstrijd. Het levert prachtige platen van Breda op, maar of dat dan per sé nieuwe iconen zijn van het hedendaagse Breda?

Een icoon van het hedendaagse Breda? De Hoge Brug, zoals bijvoorbeeld oud-wethouder Wilbert Willems suggereert? Of het stedelijk gymnasium, zoals concrector Bertie Moons suggereert? Anderen komen met de sculpturen in de Heuvel, de Koning Willem-Alexanderbrug (Yvonne Né, ea) of het nieuwe station (BN DeStem-hoofdredacteur Johan van Uffelen, Henk Voermans), het Chassé Theater, het rioolgemaal aan de Markendaalseweg.

Frituur Christ staat op de lijst, net als De Vrije Boekhandel. “Ik kijk door een verlicht venster naar talloze vensters van verbeelding”, schrijft Margreet Vierenhalm-Nagel over de boekhandel.

Ook een aantal personen komt voorbij. Zo tipt filmmaker Robin Piree DJ Hardwell, die hij de afgelopen drie jaar volgde. “Een ode aan de stad Breda en al het talent dat de stad te bieden heeft.” Jeroen Tebbe heeft de singelhoesjes van Thijs van der Molen ingestuurd, Herman Kruis nomineert paralympisch Michael Schoenmaker.

Duidelijk is dat Bredanaars iets met hun stad hebben. Duidelijk is ook dat veel Bredanaars hun eigen symbool hebben voor de stad. Hét symbool voor de stad staat er ook tussen: de Grote Kerk. In ondergaande zon, in de mist, vanuit de verte.

De Grote Kerk maakt de zoektocht naar een nieuw symbool of icoon wat geforceerd. Zo’n icoon ontstaat in de loop der jaren, de Grote Kerk heeft daar honderden jaren tijd voor gehad. Vraag honderd Bredanaars waarmee zij Breda identificeren en grote kans dat de kerk het antwoord is. Iets tot icoon benoemen, maakt het niet tot een icoon, dat is de uitdaging voor deze verkiezing.

Tijdens de Cultuurnacht eind januari worden de nieuwe symbolen bekend, een van de vakjury en een van het publiek, dat kan stemmen middels briefjes bij de expositie.

I Love Breda II
Te zien in MOTI, Boschstraat 22, Breda

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief