Logo bredavandaag.nl

Bredase kunstenaar Jaap de Vries overleden

  Cultuur

BREDA - De bekende Bredase schilder Jaap de Vries is zondag overleden. De Vries overleed na een lange zietkteperiode aan de gevolgen van kanker. De kunstenaar is 54 geworden. De Vries werd geboren in Renkum op 15 november 1959 en bleef na zijn studie aan het St. Joost in Breda hangen.


Vorig jaar mei en juni had De Vries een grote overzichtstentoonstelling in het Breda's Museum, compleet met een uitgebreide catalogus. Het werk van De Vries was confronterend, vaak ook erotisch of gewelddadig van aard. Het werk onderscheidt zich bovendien door zijn materiaalgebruik. De Vries beschilderde aluminium met waterverf en fixeerde dat na droging.

Toen vertelde hij openhartig over zijn ziekte en de operatie die hij al had ondergaan. Hij gaf toen aan zelfs uit die situatie inspiratie te halen. Het zorgde voor de uiterste verwarring die hij als kunstenaar zocht, maar dan in hem zelf. “Daarom is deze periode ook niet negatief. Ik heb vertrouwen. Die verwarring is ook mooi.”

De Bredase kunstenaar zocht de grenzen op in zijn werk, gaf hij in mei 2013 aan. “In kunst kun en mag je alles doen wat je wilt, op mensen dood maken na dan. Dat je als kunstenaar geen gebruik maakt van die onbeperkte mogelijkheden, dat snap ik niet. Ik snap niet dat je jezelf grenzen oplegt. Denk niet teveel na, maar doe.”

De Vries won vijf jaar geleden de Wim Izaksprijs. “De prijs komt voor mij precies op het juiste moment, want die is bedoeld voor onopgemerkt talent. En dat is nou precies wat aan het veranderen is. Mijn werk krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Ik denk dat ik volgend jaar niet meer in aanmerking zou komen”, zo vertelde hij toen tegen BredaVandaag.nl.

Het werk van De Vries kreeg ook internationaal steeds meer erkenning. Voor de overzichtstentoonstelling in het Breda's Museum werd werk uit Londen in bruikleen gehaald. De schilder was bovendien erg actief op internet. Elke week bood hij een werk van 30 bij 40 cm te koop aan via een veiling op zijn eigen website.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief