Logo bredavandaag.nl

Wondere wereld van autisme op het podium

  Cultuur

BREDA - Podium Bloos is in juni meerdere malen het toneel voor A. in Wonderland, een theaterstuk opgevoerd door mensen met autisme. Het is voor de tweede keer dat het opmerkelijke stuk te zien zal zijn.


Door Rebecca de Jongh

Het idee voor de voorstelling ontstond in 2009 naar aanleiding van de landelijke dag van de psychische gezondheid. Vanuit een kunstboek waar mensen met autisme hun creativiteit in kwijt konden, ontstond het theaterstuk.
MEE West-Brabant besloot theaterworkshops op te zetten. Tijdens de workshops moesten de deelnemers elk een monoloog opdragen, waarvan twee inmiddels verwerkt zijn in ‘A. In Wonderland’.

Elke zaterdagmiddag wordt er druk gerepeteerd voor ‘A. In Wonderland’ in theaterwerkplaats Tiuri. Er is bewust voor gekozen te repeteren naast Podium Bloos, vertelt Sandra Kok, consulent autisme bij MEE West-Brabant. “We hebben gekeken naar hoe het ging bij andere producties en daar bleek dat de overgang van oefenruimte naar podium vaak nog te groot was. In de oefenruimte zelf ging het goed, maar als ze daar ineens opgemaakt en wel op het podium moesten staan in hun kostuum was het net te veel voor de spelers.”

De spelersgroep bestaat voor een groot deel uit mensen met autisme. In het stuk wordt een kijkje gegeven in de wereld van autisme en hoe het is om vanuit dat perspectief om te gaan met alledaagse situaties. “We gaan na deze productie kijken of we eventueel een theatergroep kunnen opzetten, want veel spelers willen dit graag blijven doen. Bij reguliere theatergroepen gaat het voor veel van hen vaak te snel, is het niet te volgen of zijn ze meestal te angstig dus een eigen groep is dan de beste oplossing.” Specifieke plannen voor een nieuwe productie zijn er nog niet.

Theaterproductie “A. In Wonderland” is van 18 t/m 22 juni voor het laatst te zien in Podium Bloos in Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief