De intocht van Sinterklaas op 16 november 2013. foto Perry Roovers
De intocht van Sinterklaas op 16 november 2013. foto Perry Roovers

Burgemeester Breda spreekt zich uit voor Zwarte Piet

Cultuur

BREDA - Burgemeester Peter van der Velden heeft zich uitgesproken voor het behoud van een zwarte Zwarte Piet. Volgens Van der Velden is de zwartepietendiscussie een non-item in Breda, aangewakkerd door mensen met onduidelijke motieven.

Tijdens een interview met de burgemeester in het Chassé Theater kreeg hij een vraag over Zwarte Piet. Hierbij nam de eerste burger van Breda een duidelijk propietenstandpunt in. "Ik zie geen reden om me uit te spreken tegen zwarte piet. De discussie leeft ook niet in Breda, dan moet je daar ook geen punt van willen maken." Volgens Van der Velden is het sinterklaasfeest een onschuldig kinderfeest dat niet misbruikt moet worden voor politieke doeleinden.

"Ik vraag me ook af wat er achter zit. Zwarte Piet wordt naar mijn gevoel nu gebruikt om een andere pijn duidelijk te maken en dat is jammer", aldus de burgemeester. Hierbij benadrukte Van der Velden dat fatsoen vooral gaat over hoe mensen met elkaar omgaan. "Dat je iemand met respect behandelt ongeacht huidskleur, religie, geaardheid of cultuur. Dat is belangrijk."