Marc de Vries

Haagdijk: Straat van de beeldmakers (video)

  Cultuur

BREDA - Denk je aan de Haagdijk, dan denk je aan vakmanschap. Al eeuwenlang is het de plek waar ambachtslieden en handelaren hun kwaliteiten verkopen. Dit historische karakter is nu nog beter te zien dankzij de wapenschilden die sinds kort aan de panden hangen.


Water door de Mark
Al in de jaren ‘80 waren er plannen om iets te doen met de pandnamen die net waren herontdekt in het stadsarchief van Breda. “De ondernemers kregen toen het idee om op elk pand een bordje te plaatsen met daarop de naam gegraveerd. Dat is het toen niet geworden. Nu na veel vijven en zessen en heel veel water door de Mark zijn we nu op een heel ander project uitgekomen op een heel ander niveau”, aldus Jos Koniuszek van Ondernemersvereniging Haagdijk.

Peerd in de wieg
Grafisch ontwerper Klaartje Scheer en stadsarchitect Eloi Koreman hebben de pandnamen proberen te vangen in een illustratie. Voor sommige namen zoals de groene papegaai en de kroon was dat makkelijk. Een naam als het peerd in de wieg vroeg daarentegen meer van het creatieve denkvermogen van de beeldmakers.

De expositie van de uithangborden is te zien op de Markendaalseweg 2 in Breda.

Bekijk ook de video van BredaNu over de opening van de expositie.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief