Eeterij op Wielen bewijst zichzelf als smakelijke aanwinst voor de stad

  Cultuur

BREDA - Na regen komt zonneschijn. Was het zaterdag nog nat en koud, Foodtruck Festival Eeterij op Wielen sloot uiteindelijk de laatste dag af met een lekkere zomerse zon. Gezien het succes is de kans groot dat het festival een jaarlijks fenomeen wordt in het Ginneken.


Het is een pallet aan geuren dat je overvalt wanneer je het Schoolakkerplein oploopt. Het gegrilde vlees in combinatie met het warme weer zorgt voor een lekker loom zomers sfeertje. Het aantal verschillende soorten rijdende keukens is divers en zelfs de meest kieskeurige eter kan hier aan zijn trekken komen. Er zijn tortillas, kaasburger, crêpes, maar ook frikandellen met patat. Ook staan er biertrucks en een koffiecorner op wielen om het eten weg te spoelen.

Kinderen
De laatste dag van Eeterij op Wielen trekt ook veel gezinnen naar het Ginneken. Er zijn naast de trucks veel kinderwagens te vinden die door de menigte heen worden gemanoeuvreerd. Bij foodtruck Appeltje Eitje kunnen de kleinste bezoekers hun eigen kostje klaarmaken. Met ingrediënten als kip, kaas en komkommer maken ze daar een broodje op een stokje.

Jorike Osinga van Appeltje Eitje noemt de sfeer erg relaxed en de opkomst uitstekend. “Zelfs gisteren in de regen zaten de tafels vol. Kinderen vinden het meestal ook niet erg om in de regen te werken als ze geconcentreerd zijn.” Osinga rijdt met haar wagen foodfestivals af van Groningen tot Limburg. Wat haar opvalt aan Eeterij op Wielen is dat er veel nieuwe rijdende keukens aanwezig zijn. “Ik hoop deze nieuwe collega’s vaker tegen te komen.”

Groei
Ook Max Rodriguez van Smokin' Roaster merkt dat de populariteit van foodfestivals groeit. Dit is volgens hem zowel positief als negatief. “Aan de ene kant zie je dat een gedeelte professionaliseert, aan de andere kant komen er ook meer ‘Maggie-soep trucks’ bij die weinig toevoegen. Dit kan op een gegeven moment voor verzadiging zorgen.” Zelf serveert hij surf-en-turf-gerechten van de grill. “Ik geloof dat het publiek uiteindelijk naar zo’n festival komt voor kwaliteit, we zijn dan ook al drie keer uitverkocht in minder dan drie dagen.”

De EHBO is ook aanwezig op het festival.  EHBO-er Mariane Gilis heeft nog geen voedsel gerelateerde klachten hoeven behandelen. Alleen vrijdag waren een paar slachtoffers met blaren op de voeten. “Maar dat is eigenlijk alleen maar een goed teken voor het festival, want dat betekent dat ze veel hebben gelopen”, zegt Gilis.

Waar veel mensen naar toe lopen is de truck van Meneer Temaki. Volgens kok Jur van de Klift de eerste Temakerie op wielen in Nederland. “We serveren een echte Japanse snack met een eigen persoonlijke tintje.” Als voorbeeld laat hij de zalm avocado sushi zien die gemarineerd is in een zelf gemaakte Hawaiaanse vissaus. Ook hij noemt de sfeer in het Ginneken opmerkelijk. “Normaal zijn foodfestivals altijd in het park, hier staan we midden in een woonwijk, dat maakt het wel extra knus. Als er volgend jaar hier weer een foodfestival wordt georganiseerd zijn we zeker weer bij, 100%.”

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief