Logo bredavandaag.nl
Grotste Maauwert 2011, 27 februari 2011. foto Thaddeuz
Grotste Maauwert 2011, 27 februari 2011. foto Thaddeuz

‘Meedoen aan tonpraatverkiezing De Grôtste Mââuwert in trek’

  Cultuur

BREDA - De verkiezing voor de beste tonprater van Breda 2016 tijdens De Grôtste Mââuwert vindt komend carnavalsseizoen voor de eerste keer plaats in de Mezz. Er melden zich volgens de organisatie steeds meer tonpraters uit Breda en de randgemeenten aan voor de strijd om de titel De Grôtste Mââuwert.


Organisator Frans Schoester merkt dat het aantal aanmeldingen elk jaar weer groeit. “We hebben maar plaats voor acht deelnemers tijdens de verkiezing op 31 januari. Op dit moment hebben we al negen aanmeldingen voor de voorronde, maar dit worden er nog meer. De inschrijvingen lopen namelijk nog tot en met 10 januari. In de vroegere jaren was het aantal aanmeldingen stabiel en was er nog niet eens een voorronde nodig”, zegt hij

Op 13 januari is er eerst een voorronde, waarna de acht beste deelnemers doorgaan naar de finale van de verkiezing op 31 januari. Hier krijgt een van de tonpraters de titel ‘De  Grôtste Mââuwert’. Ook is er een publieksprijs en daarnaast zal gemeente Breda de Bredaose Kul-troffee uitreiken. “Deze prijs is voor degene met de beste Bredase buut. Breda zal ook deze editie ongetwijfeld op de hak worden genomen.”

Mezz als nieuwe locatie
Ook het aanwezig zijn bij de verkiezing is elk jaar in trek. De kaartverkoop ligt meestal rond op de 300 kaarten. Op de voormalige locatie Disco Bash aan de Visserstraat werd het zelfs te klein. Schoester: “Er zijn vorig jaar rond de 250 kaarten verkocht, maar het was onverantwoord hoe vol de zaal stond. Daarom is de organisatie op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Dit was noodzakelijk voor de groei van ons evenement.”

Cursus tonpraten
Een deel van de deelnemers voor de verkiezing zal bestaan uit een afvaardiging van de enthousiaste groep van zestien personen die op dit moment een cursus tonpraten volgen onder leiding van Thom van Aert. Dit is verdeeld over drie avonden waar de deelnemers serieus aan de slag gaan met humor. “Tijdens de cursus wordt er gekeken naar de lengte van de tekst en vooral hoe je ervoor zorgt dat je de zaal aan het lachen krijgt.”

De laatste cursusavond is woensdagavond 16 december in het Bierreclamemuseum. De avond wordt afgesloten met een zelfgeschreven buut.

Op 9 december gaat de voorverkoop van De Grôtste Mââuwert van start. Kaarten kosten 8 euro.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief