Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Op zoek naar het onbekende biertje bij Werelds Bierfestival in Breda (video)

  Cultuur

BREDA - 110 biertjes uit 25 verschillende landen. Die hebben de organisatoren van Werelds Breda Internationaal Bierproeffestival deze zondag naar de Grote Markt gehaald.


Op de Grote Markt Zuid maken de buitentaps met vlaggen duidelijk uit welke landen biertjes getapt worden. Duits, Belgisch, maar ook Amerikaans, Canadees en Australisch bier. Bij de verschillende statafels staan liefhebbers te nippen aan een glas.

Het is ze vooral te doen om biertjes die je niet zomaar voor je neus krijgt gezet in de kroeg. “Negentig procent van de bieren vindt je niet in de supermarkt of in de lokale slijterij, en zeker niet in de horeca”, aldus organisator Wouter van de Graaff.

Het zijn vooral de lokale brouwers en kleine brouwerijtjes die leveren. Thuisbrouwer Wim van den Kieboom uit Prinsenbeek heeft zijn eerste biertje voor zich staan. “Ik kijk vooral naar de bieren die ik kan namaken, ik hoop wat Münchener bieren te proeven”, vertelt hij.

Zelf brouwt hij zo’n 25 liter per week. “Dat drink ik niet allemaal zelf op hoor, dat zou niet gezond zijn”, lacht hij. Om toch wat verschillende bieren te kunnen proeven heeft de festivalorganisatie speciale proefglaasjes van 16 cl. “Zodat de prijs gehalveerd is en je wat meer kunt proeven”, geeft Van de Graaff aan.

Zondagavond tot 22.00 uur staan de taps open op de Grote Markt. Zelf hoopt Van de Graaff dan ook wat te kunnen proeven.  “Ik hou heel erg van de bittere bieren. Ik ga vanavond, als ik wat mag drinken een double IPA drinken, een Porter of wat stouts. Daar hou ik van. Maar dat zijn niet de meest gangbare types.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief