Logo bredavandaag.nl
Maarten Raafs

Avans-studenten koppelen kinderen aan verzorgingshuis

  Cultuur

PRINCENHAGE - Vereenzaming onder ouderen is een belangrijke maatschappelijke kwestie. Dat concluderen vier studenten van Avans Hogeschool. Daarom hebben zij, in samenwerking met bso Prinsheerlijk V en Thebe Haga, maandagochtend een bezoekje gebracht aan woonzorgcentrum Haga.


De verpleegkunde-studenten vinden eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. “Ondanks vele initiatieven vallen er nog steeds ouderen tussen wal en schip”, aldus student Maarten Raafs. “Tijdens onze stage kwam deze kwestie naar voren. Bij sommige ouderen komt weinig tot geen bezoek over de vloer.”

Uit cijfers van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat ruim 1 miljoen 55-plussers zich eenzaam voelen. Daarom kwamen de leerlingen in actie. Samen met een groep van twintig kinderen van bso Prinsheerlijk V hebben ze verzorgingshuis Haga bezocht. Een kleine moeite, maar een groot gebaar, weten de studenten.

De kinderen hebben, onder het genot van een glas limonade, gebiljart en een potje ganzenbord gespeeld met de bewoners. Een deel van de groep heeft op de gesloten afdeling een rondleiding gekregen van een dementerende bewoonster. Voor veel kinderen is dit de eerste kennismaking met een verzorgingstehuis.

“De kinderen begrijpen nu meer van dementie. Ook hebben de bewoners van Haga verhalen verteld over vroeger. Een van hen sprak over het smokkelen van boter tijdens de oorlog en het meenemen van fietsen.”  

Maar, de lessen waren wederzijds. “De ouderen hebben kennis kunnen maken met de hedendaagse cultuur”, laten de enthousiaste studenten weten. “De kinderen hebben hen bijvoorbeeld de ‘dab’ en ‘box’ aangeleerd.”

De vier studenten van Avans zijn tot de conclusie gekomen dat het een geslaagde ochtend is geweest en hopen het binnenkort te herhalen. “We willen volgend jaar ook een ander verzorgingshuis aan een bso koppelen”, aldus Maarten.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief