Logo bredavandaag.nl
Stadsfotograaf Breda

Breda heeft weer een museum. Zijn we daar blij mee?

  Cultuur

ACHTERGROND - Breda heeft weer een museum: vrijdagmiddag werd met een feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk het Stedelijk Museum Breda geopend, waarna het gezelschap een bezoek bracht aan het museum in de Boschstraat.


Eindelijk, Breda heeft weer een museum! Een stad zonder cultuur is een stad zonder hart en zonder aantrekkingskracht. Scheidend VVV-directeur Marlice Dreessen zei het deze vrijdag nog: een museum dat zich goed weet te verkopen, verkoopt de stad. Want bezoekers aan het museum bezoeken de stad.

Daarnaast is een museum goed voor het culturele klimaat in de stad. Want de landelijke trek naar de stad vraagt dat de stad zich aanpast. Nieuwe grote bedrijven trekken hoogopgeleiden naar de stad. En die willen cultuur. Een goed theater, maar ook een museum om de geest te verrijken.

Als zo’n theater, museum en aantrekkelijk centrum met goede horeca en voldoende winkelaanbod er zijn, dan trekt dat weer meer bedrijven en meer inwoners naar de stad. En daar wordt iedere Bredanaar wijzer van. Meer banen, meer bestedingen, meer cultuur. Logisch. (lees verder onder de foto)

Een nieuw museum, zonde van het geld! Museumcritici hebben zich de afgelopen jaren naar hartelust kunnen roeren in Breda. Een kwakkelend MOTI en dito Breda’s Museum waren menig Bredanaar een doorn in het oog. MOTI, voorheen Graphic Design Museum, voorheen de Beyerd, haalde nooit de beloofde 100.000 bezoekers per jaar met een op de bovenkant van de markt gericht aanbod.

Het Breda’s Museum kwam in een neerwaartse spiraal. Gedwongen bezuinigingen, minder personeel en een gebouw dat niet meer voldeed, gecombineerd met een stoffig imago.

De briljante oplossing vanuit de gemeente? Een fusie! Dus heeft Breda nu (weer) een Stedelijk Museum, nu een waarin erfgoed van de stad en de eigen collectie gecombineerd wordt met beeldende kunst en beeldcultuur.

Breda heeft weer een museum. Moeten we daar blij mee zijn? Dat moet blijken. Na een voor museumbegrippen korte voorbereidingstijd is het nu aan het publiek. 60.000 bezoekers is de doelstelling. Met een begroting van ongeveer 4,4 miljoen, waarvan 3,5 miljoen subsidie, zou dat best wat ambitieuzer mogen.

Wijnand NijsFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief