Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam
carnaval

Nieuw met carnaval: Stillekes Hossen, Sailunt Diskoow

  Cultuur

BREDA - Bij carnaval hoort gepaste muziek. Wat dat is? Voor de een alleen echte carnavalskrakers, de ander vindt een top40-muziekje ook goed. Tijdens Stillekes Hossen, de ‘Sailunt Diskoow’ onder de oude Vismarkt bij Binnen Breda is er voor ieder wat wils. Bedenker van dit nieuwe carnavalsfeest is Billy Zomerdijk.


Om met het carnavalsmotto te spreken: Ge mot er maar op komme? Hoe dan?
“Eigenlijk kwam dat idee ineens”, lacht Zomerdijk. “Ik vond sowieso dat het overdekte terras bij Binnen Breda een perfect gelegen carnavalslocatie en zonde dat daar niks mee gedaan werd. Je kunt daar ook lekker binnen en buiten staan, iets dat mensen toch wel graag willen met carnaval. Wij zien dat de silent disco populair is op feesten en festivals. Dat kan ook bij carnaval een hoop leut toevoegen, denken wij.”

Hoe werkt Stillekes Hossen?
“Iedereen krijgt een koptelefoon bij binnenkomst. Via die koptelefoon kun twee verschillende kanalen beluisteren, waarop twee verschillende dj’s LIVE te draaien. De ene draait classic carnavalsmuziek, de ander bijvoorbeeld 80’s en 90’s hitjes. Dat verschil kan hilarische taferelen opleveren op de dansvloer, maar ook voor de toeschouwers die makkelijk door de tralies mee kunnen genieten. Je ziet als buitenstaander twee groepen mensen asynchroon door elkaar heen hossen, terwijl het je geen muziek hoort. Je kunt het zien het als een soort attractie.”

Waarom hier?
“Er is de laatste jaren niets geprobeerd met deze locatie. Bekend was dat de strenge regels tegen geluidsoverlast een groot probleem waren. Daarom ben ik met mijn idee gaan zitten met de eigenaar. Nu hebben we de oplossing voor alle carnavalsproblemen. Wij hopen natuurlijk dat het echt een succes wordt en een dat het een Kielegats begrip gaat worden.”

Wat is er te doen, naast de twee dj’s?
“Daar kunnen we nog niet zoveel over zeggen. Niet alleen wordt carnavalsmuziek gedraaid, maar ook andere leuke dingen. In elk geval komen er Bredase dj’s, groot en klein, even draaien en een paar moppen tappen.”

Voor wie is het bedoeld?
“Het is voor jong en oud. We passen ons aan aan de bezoekers die er zijn. Als er kinderen zijn, dan kunnen we op het ene kanaal kinderliedjes draaien. ‘s Avonds weer wat anders. We hebben voor 120 man koptelefoons.

Uniek?
“Wij hebben het nog nergens aangetroffen in andere steden met carnaval, al is dat lastig zoeken, want je weet niet welke naam ze eraan hebben gegeven.

Wanneer is ‘Stillekes Hossen’?
Zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 23.00 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief