Logo bredavandaag.nl
De Cultuurnacht 2018: van het voormalige belastingkantoor tot de Grote Kerk en van Brandpunt tot de Nieuwe Veste.
De Cultuurnacht 2018: van het voormalige belastingkantoor tot de Grote Kerk en van Brandpunt tot de Nieuwe Veste. (Manoek Lambregts)

Keuzestress tijdens Cultuurnacht 2018 (foto’s)

  Cultuur

BREDA - “Hè, wat kleurt de Grote Kerk mooi”, zegt een stel in de winkelstraat tegen elkaar. “Er zal wel iets te doen zijn.” Ze hebben meer dan gelijk: het is de negende Cultuurnacht in Breda en daarvoor is groots uitgepakt.


Door Manoek Lambregts

Nooit eerder heeft de Bredase Cultuurnacht zoveel verschillende activiteiten gehad. Op vrijdagavond 26 januari zijn er meer dan honderd verschillende creatieve dingen te doen, bekijken en te beluisteren. “Het meest lastige is om geen keuzestress te hebben”, zegt cultuurwethouder Marianne de Bie bij de officiële opening in het oude Belastingkantoor.

De Bie heeft gelijk. Het is onmogelijk om alles te zien wat deze avond te bieden heeft en daarom kiest iedereen z’n eigen route, maar er is een aantal trekpleisters die je gezien moet hebben, zoals de dans-act in de Grote Kerk.

Een theatrale dans waadt over het podium. De Stilte en theaterwerkplaats Tiuri voeren een Bijbels verhaal op waarbij Adam en Eva en het laatste avondmaal voorbijkomen. Soms wordt het verhaal verteld in stilte en kun je de voeten van de dansers op het podium horen, maar ook wordt er opwellende livemuziek gespeeld: op het kerkorgel en met blaasinstrumenten. Een betere locatie voor deze act kun je niet bedenken.

Ook in Brandpunt barst het van de creativiteit. Renée van Studio Neetje zit naast de deur. Ze maakt karikaturen, compleet in eigen stijl, van bezoekers die bij haar op tafel gaan zitten. “Ik zie voornamelijk kinderen”, zegt ze. De Cultuurnacht is voor iedereen.

Hoe verder je het pand inloopt, hoe meer je tegenkomt. Een foto-expositie waar acht verschillende fotografen van Doka Photography aan meewerken, staat tentoongesteld. Er is een bierhoek van de lokale brouwers ‘Ramses Bier’ en in de hoek is een podium gebouwd waar Bredase muzikanten als rockband MacSwodfish en singer-songwriter Sanne van Hellemond een platform krijgen, maar ook andere live performance zoals die van Ko de Kok en z’n act-partner.

Twee felgekleurde, halfnaakte mensen lopen het podium op. Ze zitten onder het purschuim en zijn beklad met verf. De bewegingen zijn robotachtig, maar ze proberen elkaar op te poetsen. Kleine berichten, misschien wel korte gedichten komen tevoorschijn. Het blijft toch een raadsel wat er precies staat, want niet alle verf gaat eraf.

Het is best zware kost, zulke poëtische voorstellingen. Maar er is ook genoeg luchtigs te vinden. Zo is er een Kindercultuurnacht, waar jong (maar ook oud) met de handen uit de mouwen kan zoals in de crypte van de Lutherse Kerk.

Daar hangt een groot diascherm tegen de muur met uitspattende kleuren en draaiende patronen, maar dit is niet zomaar een projectie. Drie kinderen staan voor een lichtbak en druppelen gekleurde vloeistof op glazen plaatjes: zij bepalen wat de bezoekers zien.

Je hoeft dus echt geen kunstfreak te zijn om iets te vinden wat bij je past, want het is indrukwekkend wat creatief Breda uit de kast haalt voor deze avonden. Maar het is de laatste keer dat je dit zult meemaken, op een vrijdag dan. Vanaf volgend jaar verhuist de Cultuurnacht naar zaterdag.  

Maar misschien is een tweedaags festival een goed idee? Dan neemt de keuzestress ook wat af.

Bekijk de uitgebreide fotoreportages van de Cultuurnacht.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief