Logo bredavandaag.nl
Heleen van Doremalen

Winkel transformeert in buurthuis: De Buurtzaak bij Teteringsedijk

  Cultuur

BREDA - Dampende koffie, kletsende mensen. Aan de Teteringesedijk is het deze zaterdagochtend een gezellige boel. In de Buurtzaak om precies te zijn. Twee weken geleden opende deze ontmoetingsplek voor en door de buurt. “We zitten al op 91 leden, het doel is honderd”, vertelt Jac Boumeester, de penningmeester van de Buurtzaak.


Een markante en karakteristieke gevel aan de Teteringsedijk kreeg laatst een makeover. De Buurtzaak, een buurtinitiatief vanuit de behoefte voor een ontmoetingsplek, is een feit. Twee weken na de opening is het benodigde aantal betalende leden al bijna gehaald.

Jac Boumeester roert door z’n dampende kop koffie en vertelt lachend: “Er kwam nog heel wat bij kijken, want het is alsof je een bedrijfje aan het opzetten bent. Kamer van Koophandel, rekeningen openen bij de bank etcetera.” De eigenaar van de gebruikte ruimte, Mark van der Linden, erkent de omvang van de klus. Tot voorkort huisde hier z’n showroom Haarden en Kachels, maar bijna alles ging eruit om plek te maken voor de Buurtzaak.

Een ontmoetingsplek voor jong en oud

De keuze om de Buurtzaak in z’n showroom te huisvesten voelde natuurlijk voor de ondernemer: “Ik ken veel van de mensen uit de buurt al en ik vind het een mooi initiatief.” De showroom moest er eigenlijk toch al uit, want ‘de meeste klanten weten tegenwoordig al ver van tevoren wat zij willen’, vertelt Van Der Linden.

Eén haard blijft staan, wel zo gezellig. Het grootste deel van de inboedel komt uit donaties, maar er staan ook een paar ‘goedkoop op kop getikte’ tafels. De muren zijn voorzien van nieuwe verf en een tweetal degelijke koffiezetapparaten mag natuurlijk niet ontbreken. “Gelukkig kregen wij de nodige subsidie”, vertelt Boumeester. Een speelhoek voor de allerjongsten is evenals aanwezig.

Inmiddels bloeien er verschillende initiatieven op van leden bij de Buurtzaak. Een waar plantenasiel komt daar, evenals een pannenkoekenmiddag georganiseerd voor alle buurtgenootjes door een geïnspireerde tienjarige buurtbewoner.

Voor een gezellig koffiemoment, of juist om op buurtniveau te ondernemen

Er staat de komende tijd sowieso van alles op de planning. “Je bent van harte welkom om hier een kopje koffie te drinken, maar we willen mensen juist activeren om zelf dingen te bedenken”, vertelt woordvoerster Heleen van Doremalen.

“De gemeente toont veel interesse in ons project en kijkt graag mee”, vertelt Bouman. De aanwezigen erkennen de noodzaak van zulke ontmoetingsplekken.Want dat is toch wel een maatschappelijk probleem, al die vergrijzing en toenemende sociale isolatie.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief