Jan Dirk van den Burg tijdens de opening van BredaPhoto 2018.
Jan Dirk van den Burg tijdens de opening van BredaPhoto 2018. Foto: Wijnand Nijs

Nieuwe fotograaf des vaderlands maakt opening BredaPhoto feestje

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Jan Dirk van der Burg (1978) is woensdagavond tijdens de opening van BredaPhoto benoemd tot Fotograaf des Vaderlands 2018.

Van den Burg bleek niet alleen een gepassioneerd fotograaf, die onder meer voor Volkskrant Magazine hobby's van Nederlanders in beeld brengt, hij is ook een vaardig verteller.

Tijdens de opening kreeg hij de lachers op zijn hand tijdens een haast cabareteske presentatie van delen van zijn werk. Hij stipte 'werk' aan dat tijdens het festival is te zien. Werk dat hij verzamelde op social media en internet. Zoals een serie 'wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar', maar ook  'radiatorhoeren': prostituees die om onnavolgbare reden op de foto staan bij een radiator en op die manier hun diensten aanbieden via kink websites.

Het is gebaseerd op een haast Cruijffiaans gezegde: je gaat het pas zien als je het doorhebt. En dan is er geen ontkomen meer aan. Creatief was het gebruik van de serie van Instagram posts van Yolanthe Cabau van Kasbergen. Daarvan werden de een- of twee-regelige tekstjes door zijn muzikaal begeleidster aaneen gezongen tot een lied. Toen dat eenmaal duidelijk werd in de afgevulde zaal, brak de lach door.

Van den Burg maakt fotografie op een geheel eigen wijze toegankelijk. Dat is ook de reden dat het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM) vanuit de Stichting Fotoweek een Fotograaf des Vaderlands kiezen. Voorzitter van de fotoweek Ruud Visschedijk noemt hem 'een enorm goede ambassadeur voor de fotografie in Nederland met zijn frisse, met humor doorspekte documentaire stijl waarmee hij vrijwel altijd 'typisch Nederlandse' onderwerpen bij de kop pakt.'

Het werk van de Fotograaf des Vaderlands is te zien in Breda Botanique (het voormalig Breda's Museum).

BredaPhoto duurt tot en met 21 oktober.