Initiatiefneemster Anita van der Helm.
Initiatiefneemster Anita van der Helm. Foto: Wijnand Nijs

Goed Volk bundelt vijftien verhalen van inspirerende Bredase helden

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Goed volk. Dat is de titel van een kloek boek met vijftien lange verhalen over hedendaagse Bredase helden. “Het zijn verhalen van Bredanaars die inspireren”, vertelt Anita van der Helm, de drijvende kracht achter het boek, dat gemaakt is vanuit de Stichting Present.

Bijna drie jaar geleden begon Van der Helm met de zoektocht naar de nieuwe helden. “Ik was al vanuit mijn opleiding aan de Universiteit van Humanistiek onderzoek aan het doen naar inspirerende verhalen.” Haar conclusie? “Zo’n verhaal blijft je bij als het langer is en je echt meer leert over zo’n persoon.”


Inspirerend

Wanneer is iemand inspirerend? Hoe bepaal je dat? Van der Helm schreef al eerder een boek over moederschap, zoals ze ook in opdracht persoonlijke verhalen optekende. “Daarvoor was ik veel onderweg. Vaak waren dat verhalen die voor familie inspirerend waren, maar niet voor een grotere groep.”

Het zette haar aan het denken.  Eigenlijk begon die speurtocht naar inspiratoren al eerder, concludeerde ze.  “Zelf heb ik die voorbeelden van inspirerende mensen in mijn eigen jeugd niet gehad, die heb ik echt gemist. Het is ook een zoektocht naar voorbeelden.”

Vandaar ontstond het idee voor het boek. “Ook omdat we met de Stichting Present op zoek waren naar een andere manier om bewustwording te creëren, om ook eens iets voor een ander te doen.”   


Criteria

De verhalen in de bundel zijn bewust van flinke lengte, zo’n vierduizend woorden, zodat het heldenverhaal goed belicht kan worden. Wanneer is nu iemand een held? “Daarvoor hebben we heldere criteria opgesteld. Zo moet iemand die in aanmerking komt onbaatzuchtig zijn, maar ook tegenslagen hebben overwonnen. En hij of zij moet voor langere tijd zich voor anderen inzetten.”

Daarmee ging Van der Helm op zoek naar bijzondere Bredanaars. “Gewoon, door in mijn netwerk te vragen naar voorbeelden van mensen die anderen inspireerden. En vandaar uit ging die vraag verder.” De samensteller had vooraf een duidelijk beeld voor de selectie. “We wilden verschillende verhalen. Bijvoorbeeld een ondernemer, een geüniformeerd iemand, een pleegouder.” Het leidde tot meer dan 100 aanmeldingen, waar in ‘Goed Volk’ vijftien verhalen vanuit verschillende gebieden worden verteld. “Die hebben we besproken met een selectieteam en bekeken of ze aan de criteria voldeden.”


Telefoontjes

Wat volgde waren telefoontjes met de personen zelf. “Die waren verrast, vaak ook wel vereerd. Meestal waren ze ook wel benieuwd naar wie ze had voorgedragen.” De medewerking aan het boek ervaren ze als een eer, geeft Van der Helm aan. “Ze zien zichzelf helemaal niet als een held.”

Het boek is gemaakt door professionals. Journalisten en schrijvers Dorien Bastiaans, Carl Mureau, Joyce van Zijl, Didie Schackman, Robert Daniels en Anita zelf schreven de verhalen, Marja van Lieshout van Studio Blixen zorgde voor de vormgeving. Vormgever, schrijvers en fotografen droegen bij op voorwaarde van succes: hun vergoeding komt pas als het boek voldoende verkoopt. “Anders was dit boek er nooit gekomen. Er gaat zoveel tijd in zitten. Een verhaal kost al snel een week.” Zelf stak ze er bijelkaar een jaar in.    


Goed Volk verschijnt in een oplage van duizend exemplaren. Het boek kost €22,50 en in de voorverkoop €19,90. De officiële presentatie is op 22 september bij Van Kemenade & Hollaers. Klaas Dijkhoff ontvangt het eerste exemplaar, Joep Schreuder presenteert de bijeenkomst, die om 17.00 uur begint.