Euforie bij Bredase theatermaker na bijna een ton aan subsidie | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Een van de voorstellingen van TG Nomen. FOTO MOON SARIS
Een van de voorstellingen van TG Nomen. FOTO MOON SARIS (Foto: Moo Saris)

Euforie bij Bredase theatermaker na bijna een ton aan subsidie

  Cultuur

BREDA - Twee Bredase cultuurmakers krijgen de komende twee jaar geld uit de subsidieregeling Hedendaagse Cultuur van de provincie Brabant. Onder hen is TG Nomen van regisseur Hanna van Mourik Broekman. “Euforie. Enorm blij. Het is niet alleen positief op financieel vlak, maar zeker ook als erkenning. Dat je er mag zijn”, aldus Van Mourik Broekman.


“Normaal laat ik brieven met de uitslag van een subsidie altijd twee dagen liggen op mijn tafel. Ik ben altijd bang voor een negatieve uitslag. Ik vind die twee dagen altijd wel iets moois hebben; dat er hoop in een envelopje zit.” Maar de uitslag van deze subsidie kwam met de mail. “Dus die kon ik niet op tafel laten liggen”, lacht ze. “En het zou de dag erna publiekelijk bekend worden, dus ik heb hem direct geopend.”

Negentigduizend euro bedraagt de subsidie die meer stabiliteit brengt in het werk van de regisseur. “Ik heb tot nu toe altijd op projectbasis gewerkt, maar nu heb je structureel geld waardoor je op langere termijn kunt gaan werken en denken. Dat is heel belangrijk. We gaan een vast team aanstellen, waardoor we wat meer strategie uit kunnen gaan denken.”

Van Mourik Broekman maakt met het theatergezelschap TG Nomen zogeheten stormkamers, waarbij ze op zoek gaat naar het verkleinen van de afstand tussen performer en publiek. “Het publiek tot kunstwerk willen verheffen, met maatschappelijke thema’s. Ons werk is onderscheidend.”

De regisseur werkt al een aantal jaren vanuit Breda. “Dus ik ben in die zin een Brabantse maker. Ik werk daarnaast sinds twee jaar met Eindhoven samen, en daar zit nu ook Tilburg bij; en de planning is ook Helmond en Roosendaal. Dat maakt me wel een gewortelde Brabantse maker.” Een voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie.

Ook de komende jaren blijft verandert er niks in die samenwerking. “Die is nog even innig als dat het was. Alleen nu misschien met meer vertrouwen voor de toekomst, in de zin van dat je weet dat we ondersteund worden de komende twee jaar.”
Het geld is bedoeld om startende cultuurmakers een serieuze kans te geven om door te kunnen groeien naar de basis infrastructuur (BIS).In totaal trekt de provincie 839.285 euro uit voor deze fase van de regeling, de zogenoemde derde paragraaf. Naast TG Nomen kreeg ook het Bredase TINC een subsidie van 100.000 euro.

Mura Kuijpers
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief