Bredase auteur in de race voor Thrillzone Award | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
De Bredase schrijfster Nathalie Pagie in genomineerd voor een Thrillzone Award.
De Bredase schrijfster Nathalie Pagie in genomineerd voor een Thrillzone Award. (Foto: Artstudio 23)

Bredase auteur in de race voor Thrillzone Award

  Cultuur

BREDA - De Bredase Nathalie Pagie neemt haar bezoek eerst mee de achtertuin in. Daar staat haar schrijfhok. “Ik heb er bewust geen internet, dat leidt veel te veel af”, zegt de schrijfster, die dit jaar opnieuw de Thrillzone Award kan winnen. Dat zou uniek zijn.


In dat schrijfhok trekt de schrijfster zich terug zodra haar twee kinderen naar school zijn. Vijf dagen in de week. Dat is afzien. Niet omdat het schrijven haar lastigste klus is, maar meer omdat het tuinhuisje plus niet echt warm is zo in de winter. “Met dit elektrokacheltje aan, een dekentje over me heen en mijn voeten in deze voetenzak is het te doen”, lacht ze.

Politie en justitie
Schrijven is een ambacht. En sinds iets meer dan twee jaar is het voor Pagie (44) haar enige tijdsbesteding. “Ik schreef al sinds 2010, maar toen ben ik gestopt met mijn werk bij de gemeente Zundert.” Daar was ze persvoorlichter en woordvoerder. “Dat vond ik ook heel leuk, er gebeurde genoeg, ook op gebied van politie en justitie.”

De onderwerpen rondom politie en justitie hadden haar extra interesse. “Spanning, dat vind ik interessant.” Logisch: de Bredase schrijft thrillers. Het boek waarvoor ze nu genomineerd is, is een thriller die zich afspeelt in Zweden. “Een Scandinavische thriller, al mag dat natuurlijk niet zo heten, want ik ben geen Scandinavische.”

Pagie studeerde journalistiek, werkte bij weekbladen en kort bij een dagblad, maakte ook radioprogramma’s bij de lokale omroep Maasstad Radio in haar geboorteplaats Waalwijk. Het schrijven deed ze altijd al, dus ook naast haar werk in Zundert. “Maar ik had het gevoel dat dat ging wringen. Daarom besloot ik in overleg dat ik het fulltime ging doen, ook met de gedachte dat ik altijd weer wat anders kon gaan doen. Toen ik me eenmaal alleen op het schrijven richtte, dacht ik: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?”

Succes
Het schrijven bleek een succes. De serie van het journalistenduo Tara en Diego verkoopt steeds beter. Voor het boek Casa Familia in die serie ontving ze afgelopen jaar de Thrillzone Award. Dat ze nu opnieuw genomineerd is, is bijzonder. “Ook heel mooi voor de publiciteit rond het boek”, geeft Pagie aan. Want ook al is ze goed bezig: “De verkoopcijfers van Saskia Noort haal ik nog niet”, zegt ze met een glimlach.

Om te zorgen dat het boek onder de aandacht komt, reist ze stad en land af. “Naar boekhandels en bibliotheken om te signeren. Dan schiet ik iedereen aan die in de buurt komt.” Het is een van de vereisten voor een hedendaagse schrijver, zoals ze ook op social media actief is.

Hawaii
Daarnaast probeert ze met eigen initiatief de promotie vanuit de uitgever te ondersteunen. “Ik ben naar een schrijversconferentie op Hawaii geweest. Over mijn reis heb ik een reisverhaal geschreven voor de Flair.” En deed ze meteen research voor haar volgende Tara en Diego-thriller. “Die spelen zich altijd af op een zonnige locatie. Nu is dat uiteraard Hawaii.”

De thrillerauteur levert elk jaar in april een nieuw boek in de serie van het journalistenduo af. “Maar ik schrijf redelijk snel en gaf mijn uitgever aan dat ik best nog een boek zou kunnen maken in een jaar. Dat is IJsengel geworden, een boek dat geen onderdeel is van een serie.”

Zweden
Waar gaat het boek over? “Het verhaal speelt zich af in Zweden. Zwerver Rasmus Jansen is boos en verbitterd nadat zijn stiefvader hem heeft verlaten. Bij zijn afscheid zei hij dat hij terug zou komen als hij geslaagd was in zijn zoektocht naar een beter leven. Zijn stiefvader slaagt als zakenman, maar komt nooit meer terug. Dan besluit Jansen hem te ontvoeren. Die ontvoering loopt nogal uit de hand.”  

Stemmen
Stemmen op IJsengel kan via de site van Thrillzone. Pagie is genomineerd in de categorie Beste Nederlandstalige Thriller. Op zondag 23 december signeert ze tussen 13.30 en 15.00 uur bij Van Kemenade en Hollaers.

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief