Foto: Edwin Wiekens / PHOTEDbyEW

Chileense kunstenaar nieuwsgierig naar Bredase problemen

  Cultuur

BREDA - De Chileense affichekunstenaar Diego Becas Villegas verwijst met de titel 'Tell me your hidden problems' naar het beeld dat Chilenen van Nederland hebben. Met de tentoonstelling in 3sec.gallery (Chassé Parking) toont hij 57 ontwerpen van culturele en maatschappelijke posters.


Diego maakte de titelposter speciaal voor Bredanaars. In het ontwerp verwerkte hij een gezicht met de drie Andreaskruizen uit het wapen van Breda. Deze gebruikt hij als symbool voor censuur, rem of verbod om te praten over problemen. Over de titel vertelt hij dat Chilenen vaak denken dat Nederlanders het perfecte leven lijden, maar vergeten dat mensen in een welvarend land ook problemen hebben.

“Misschien geen materiële problemen zoals in Chili, maar bijvoorbeeld psychologische problemen, trauma’s, verstopte emoties of maatschappelijke druk.” Daarom zijn vraag ‘tell me your hidden problems’ oftewel ‘vertel me je verborgen problemen’. Hiermee daagt hij Bredanaars uit om bewust te worden van hun eigen problemen en een dialoog te starten om deze op te lossen. Diego hoopt dat de antwoorden zullen leiden tot meer wederzijds begrip.

De tentoonstelling bestaat uit culturele en maatschappelijke posters. Zo komen er theater en literatuur gerelateerde posters voorbij met bijvoorbeeld Macbeth, Alice in Wonderland en Swan Lake, maar ook posters waarin onderwerpen als vluchtelingen, de vele straathonden in Chili en Donald Trump centraal staan.

Diego heeft ruim 15 jaar ervaring als ontwerper en ontwikkelde een kenmerkende eigen stijl met zijn handgemaakte posters, geknipte illustraties en expressieve typografie. Veel van zijn affiches zijn gemaakt voor opera, film, theater, muziek en dansvoorstellingen. Daarnaast maakt hij op eigen initiatief posters over politieke en sociale kwesties. In beide soorten posters maakt hij gebruik van visuele metaforen zonder onnodige overmaat. Sinds 2016 is hij de eerste en enige Chileense ontwerper die covers maakt voor de prestigieuze uitgeverij Penguin Books. Ook won hij diverse internationale prijzen en was zijn werk te zien in verschillende musea wereldwijd. De tentoonstelling is van sinds 1 februari te zien en nog tot zondag 31 maart te bekijken in langs de inrit van de Chassé Parking.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief