Oud-bewaarder Ton Mink vertelt zijn ervaringen in de Koepelgevangenis.
Oud-bewaarder Ton Mink vertelt zijn ervaringen in de Koepelgevangenis. (Foto: Troy Gazan)

Oud-bewaker geeft in documentaire uniek kijkje binnen de muren van de Koepel

  cultuur

BREDA - Welke Bredanaar heeft zich niet ooit eens afgevraagd hoe het is om in de Koepelgevangenis te werken? Daar kun je nu achter komen met de documentaire 'Binnen de Muren'. Oud-bewaker Ton Mink blikt samen met oud-collega's terug op zijn carrière vol met ups en downs, zwaaiende gummistokken en dwalende Duitsers. 


In deze documentaire worden de deuren van de voormalige koepelgevangenis geopend voor publiek. De rijke geschiedenis van het indrukwekkende gebouw wordt verteld door oud-bewaarder Ton Mink. Hij blikt samen met oud-collega's terug op een carrière van 34 jaar in de gevangenis die de vrees voor gedetineerden was. 

Zooitje tuig
Ton Mink verruilde op 25-jarige leeftijd zijn leven op zee voor het leven binnen de muren van de gevangenis. Hij komt terecht in een regime van lang gestraften, waar een ernstig gebrek is aan controle door het personeel. Na twee jaar onder deze enorme spanning wordt de situatie onhoudbaar. De koepel wordt noodgedwongen leeg geruimd. Vanaf dan zijn er alleen nog maar kort gestraften. De bewaarders, zoals een bewaker in de gevangenis wordt genoemd, hebben het voor het zeggen en behouden streng de controle met de gummistok.. Al snel wordt de Koepel berucht en bekend in heel penitentiair Nederland.

In deze documentaire vertelt Mink wat hij zoal meemaakte als bewaarder in deze bijzondere gevangenis. In de teaser geeft hij een van zijn indrukken weer.  "Levenslang, vijfentwintig jaar, twintig jaar, vijftien jaar, die zo lang, die zo lang. Een man zou denken: 'verdorie zeg, wat zit hier voor een zooitje tuig achter die deur joh'. En dat was het ook gewoon."

Op zaterdag 19 oktober gaat de documentaire om 19.00 uur in de Koepelgevangenis in première. Daar zullen de gehele cast en crew, waaronder Ton Mink, en regisseur Troy Gazan bij aanwezig zijn. Na afloop van de voorstelling zijn zij beschikbaar voor vragen. Kijk voor meer informatie en tickets op de site van FutureDome Events.  

Zie hier de trailer van 'Binnen de Muren'. 
 

De poster van de documentaire.