Kunstenares Mieke Roelen met haar portret.
Kunstenares Mieke Roelen met haar portret. (Foto: Screenshot NPO)

Bredase kunstenares Mieke Robben schittert in tv-programma 'Sterren op het Doek'

  cultuur

BREDA - De Bredase kunstenares Mieke Robben schitterde gisteravond in het programma 'Sterren op het Doek' van Omroep Max. Daarin was zij een van de drie kunstenaars die presentator Matthijs van Nieuwkerk mocht portretteren. Van Nieuwkerk koos niet voor het schilderij van Robben, maar vond het een 'knap geschilderd en mooi werk'. 


In het programma 'Sterren op het Doek', gepresenteerd door Özcan Akyol, portretteren drie onbekende kunstenaars een bekende Nederlander. Deze aflevering draaide om Matthijs van Nieuwkerk, iets wat Robben vooraf nog niet wist. Toen presentator Özcan haar liet gokken, kwam ze met namen als Hans Dagelet en Victor Brands. Toch was ze wel blij met Van Nieuwkerk. 

Mieke omschrijft dat ze in het karakter van haar model graag wil vangen en niet stopt voor het portret helemaal klopt. "Als je een schilderij helemaal fotografisch schildert, vind ik het minder interessant dan dat je het hele proces er in terug ziet. Dat is een kwestie van smaak", legt ze in het programma uit. Matthijs van Nieuwkerk geeft tijdens de poseersessie in Deventer aan graag gelijkend geportretteerd te worden. "Het moet toch wel een beetje lijken", zegt de presentator. 

De onthulling
Eenmaal thuis blijkt dat Robben op twee doeken is verder gegaan. "Met de een ben ik begonnen tijdens de poseersessie en met de ander ben ik thuis gestart. Matthijs heeft best een symmetrisch gezicht, maar door zijn mimiek ziet er toch een schuine lijn in. Daar heb ik mee geworsteld." De ochtend van tevoren koos ze wel doek ze mee nam naar de onthulling.

En die onthulling was niet op zomaar een plek. De portretten werden voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum aan Van Nieuwkerk gepresenteerd. De presentator vindt het schilderij van Robben 'knap, gaaf en iets wat somber'. "Bij jouw schilderij lijkt het alsof mijn carrière er op zit. Ik kijk melancholisch terug. Zo'n blik hoop ik tegen die tijd te hebben. Ik vind het heel mooi", zegt de presentator tegen de Bredase bij de onthulling. Een klein, opvallend doek valt als eerste af. Even komt Mieke dicht bij de winst, maar Matthijs van Nieuwkerk gaat uiteindelijk toch voor een jeugdiger schilderij. "Waarschijnlijk is dit mijn 'state of mind' nu. Dan heb ik de illusie dat ik nog iets jonger ben", motiveert de De Wereld Draait Door-presentator zijn keuze. 

Veiling voor het goede doel
Het schilderij van Mieke verdient natuurlijk ook een plek ergens in Nederland. Daarom kan er op geboden worden via de site van het programma. De opbrengst ervan gaat naar een goed doel. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief