Afbeelding

'Stichting Kielegat voert statiegeld in op confetti'

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Onlangs maakte de rekenkamer bekend dat de Gemeente Breda de gestelde klimaatdoelen in huidig tempo niet gaat halen. Dat gaat de Stichting Kielegat aan het hart. Kielegat gaat daarom maatregelen invoeren om het carnavalsfeest te verduurzamen. Zo zouden ze statiegeld invoeren op confetti. Echter blijkt het te gaan om een 'omgedraoide' 1 aprilgrap. 

Door het invoeren van deze maatregel zou een heleboel papier en mogelijk zelfs plastic op de straten en in de natuur voorkomen. Hiermee geeft Stichting Kielegat een positief signaal af op het toekomstige verbod op single use plastic.

Hoe gaat het in z'n werk?
Tijdens carnaval zouden er diverse inleverpunten zijn, zowel in het centrum als in de wijken. Tegen inlevering van confetti per boterhamzakje, vuilniszak of kliko worden, hoe toepasselijk, leutpenningen verstrekt. Zo is de cirkel rond. En voor diegene met een tijdelijk groen hart is het ook mogelijk om de leutpenningen te doneren aan een goed doel dat de duurzaamheid in Breda bevordert.

Symbolische actie
Deskundigen hebben monsters uit rivier De Mark genomen voor onderzoek. Steeds meer worden tot stof vergane plasticdeeltjes aangetroffen die in onze voedselketen terechtkomen. Er wordt geschat dat er per jaar 40 ton van deze microplastics door De Mark spoelen. En als je goed oplet, zie je het overal liggen. Niet alleen tijdens carnaval. Als een soort confetti verspreid vanuit het Markdal; in het riet, tussen de koeien, afkomstig van allerlei verpakkings- en restmateriaal. En dit moet stoppen!

De actie gaat natuurlijk niet echt gebeuren. Het gaat namelijk om een 'omgedraoide' 1 aprilgrap (1-4/4-1) volledig in stijl van het motto van 2020 'Draoj'ut is om'. "Dit is de aftrap van een groot aantal acties de komende tijd waarmee we aandacht gaan vragen voor ons milieu", aldus Stichting Kielegat voorzitter Lucien Verhoef. "We roepen iedereen op om mee te denken hoe wij ons carnaval zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Dat mag confetti opruimen zijn, maar er zijn vast nog veel betere ideeën om carnaval naar een hoger plan te tillen zodat we samen niet alleen feest vieren maar ook een steentje bijdragen aan een beter milieu'." 

Kom ook in actie!
Heb je andere ideeën om het carnavalsfeest in Ut Kielegat te verduurzamen, ook dan hoort de stichting graag van je via pers@carnavalbreda.nl ovv 'Kielegat Duurzaam Carnaval'. Wie weet maak jij dan kans op een passende prijs.