Foto:

Filmmaker Sonia Commandeur uitgeroepen tot winnaar St. Joostpenning 2021

  Cultuur

BREDA - Filmmaker Sonia Commandeur, afgestudeerd bij St. Joost Breda, is uitgeroepen tot winnaar van de St. Joostpenning 2021. Ze krijgt de prijs voor haar film ‘Donna’. Wethouder Marianne de Bie maakte de winnaar bekend tijdens de Award Ceremony van graduation show Now Show > New Show.


“De uitreiking van de St. Joostpenning vind ik één van de fijnste dingen die ik als wethouder mag doen. Zoveel talenten die elk jaar afstuderen aan St. Joost. Jonge kunstenaars die Breda en de wereld een stukje mooier maken. Die je verbeelding prikkelen en je aan het denken zetten. Ik feliciteer de winnaar, Sonia Commandeur, van harte met de penning die ze krijgt voor haar actuele en inspirerende afstudeerwerk”, aldus de wethouder.

Sonia Commandeur

Sonia studeerde af met de film Donna. Zij werd gekozen uit vier genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. “Met een analytische onderbouwing van de gemaakte keuzes in het werk ontstijgt deze maker het niveau van afstuderen”, aldus de jury. “Het onderwerp is alledaags en actueel. In dit ‘coming of age’ verhaal valt inhoud en vorm samen, maar roept gelijktijdig vragen op; waar kijk ik nu naar? Is dit echt of is het fictie? De maker geeft ons op integere wijze inzicht in de wereld van jongeren, thuis, op straat, in de intimiteit van de slaapkamer, in familiebanden en vriendschap en zet daarmee aan tot denken; welke toekomst hebben de donna’s van deze wereld?”

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Marieke Wiegel, directeur Stichting grote kerk Breda en Lex van Lith, directeur Make Eindhoven. De jury vond alle nominaties van hoog niveau. “De nominaties onderscheiden zich door actuele thema’s en onderzoek naar concept, keuze van vorm en kwaliteit in uitvoering. Alle genomineerden hebben een persoonlijke en authentieke drive om werk te maken. Toch kan er maar een de winnaar zijn.”

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief