Foto: Robbert Temmen / BredaVandaag
FOTO’S

Festival Bij Ons in Breda sluit af met uitverkochte optredens van Di-Rect

  Cultuur

BREDA – Festival Bij Ons in Breda sluit na ongeveer twintig dagen lang coronaproof genieten van concerten op het CSM-terrein dit weekend af met twee optredens van Di-Rect. Wij spraken de band zaterdag vlak voor hun optreden. 


Hoe is het afgelopen anderhalf jaar voor jullie geweest zonder optredens?

“Anderhalf jaar zonder optredens, zonder contact met mensen is voor iedereen moeilijk geweest. Als wij de boer op gaan treffen we heel veel mensen tegelijkertijd samen. Al die ontmoetingen hebben nu niet plaatsgevonden. Dat wordt voor ons nu een beetje inhalen. We weten wat we hebben gemist, omdat we nu weer een aantal optreden hebben gehad. Het was daar wel heel erg fijn om los van een crewmember een keer publiek mee te horen doen. Meezingende mensen, handen in de lucht, stoelen in de lucht. Dat blijft te gek!”

Er stonden voor de komende tijd weer veel optredens in jullie agenda. Daar vallen er nu ook weer een paar van uit. Hoe is dat voor jullie?

“Daar kunnen we heel lang koffiedik over blijven kijken. We moeten gewoon heel erg genieten van wat ons nu wel gegeven wordt. Alles wat we kunnen doen, gaan we volle bak voor. Mensen hebben anderhalf jaar moeten wachten op een optreden, dan kunnen we de kantjes er niet vanaf lopen. Het repertoire van dit weekend zal grotendeels van de plaat Wild Hearts komen. Er staat voor vanavond een uurtje op de planning, maar dat gaan we niet doen. Als we zolang niet met publiek hebben gespeeld, krijgen die mensen gewoon een dikke vette anderhalf uur set voor de kiezen. We vermoeden dat we de twee uur wel gaan halen.”

TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING


Foto: Robbert Temmen / BredaVandaag

De afgelopen jaren ging er geen seizoen voorbij, waarbij jullie niet in Breda kwamen optreden. Breda Barst, 538 Koningsdag, Breda Live en de MEZZ waren een vaste prik in jullie agenda. Normaal gesproken komen jullie dan in de binnenstad, nu met Bij Ons in Breda komen jullie op een bijzondere locatie optreden. Hoe is dat?

“Inderdaad. Het is wel wat anders. Meestal als we naar Breda komen dan treden we op in jullie mooie, oude binnenstad. Afgelopen jaar hebben we in ons jubileum jaar een nieuw album opgenomen en uit kunnen brengen. Dat hebben we deels in Berlijn opgenomen. Deze buitenwijk (het CSM-terrein, red.) doet ons een beetje Berlijns aan. Aardig terrein, met op de achtergrond een grote hijskraan. Het is totaal anders in vergelijking met andere locaties.”

Voor veel Bredanaars was ‘volhouden’ het motto in 2020. Tijdens de coronacrisis hebben jullie een belangrijke rol gehad met het nummer ‘Soldier On’. Dit nummer is voor veel mensen uitgegroeid tot soundtrack van deze moeilijke periode. Het lijkt bijna alsof het nummer is geschreven als antwoord op de coronacrisis, ondanks dat het nummer als is uitgebracht op het moment dat er nog geen sprake was van een lockdown en de eerst bekende besmetting in Nederland moest nog plaatsvinden. 

Het nummer is op 21 februari 2020 uitgebracht. Op dat moment was er nog geen sprake van een lockdown en de eerst bekende besmetting in Nederland moest nog plaatsvinden. Soldier On gaat over moed. Het is een ode aan iedereen die het durft om op te vallen en zijn plaats durft te claimen in deze angstige wereld waarin we leven. De tekst is heel persoonlijk. We staan bekend als een band die graag feest maakt, maar het is ook altijd heel erg mooi om datzelfde podium te gebruiken om je pijn te bezingen. Iedereen draagt zijn kruis en zijn eigen bagage met zich mee.”

De optredens van dit weekend wil je eigenlijk niet teveel vergelijken met hoe dingen optredens voor de coronacrisis waren. Maar je komt er bijna niet onderuit. Hoe is zo’n concert voor jullie als iedereen moet blijven zitten?

“We zijn daar verder niet mee bezig. Het is nu eenmaal zo. We zijn met zijn allang blij dat we nu weer livemuziek kunnen beleven en dat we mensen een leuke avond kunnen geven. Net als wij snakken mensen al anderhalf jaar naar optredens. Er zijn geen restricties in hoe mensen los mogen gaan. Het wordt absoluut geen theater voorstelling, waarbij mensen stil op hun plaats blijven zitten. Iedereen mag gewoon meezingen met de muziek en de handjes kunnen lekker de lucht in. Wat dat betreft is het te hopen dat dit een soort opwarmertje is voor toch nog een staartje festivalseizoen. Maar daar moeten we nog niet teveel op vooruit lopen. We gaan kijken wat de zomer ons brengt.”


Foto: Robbert Temmen / BredaVandaag


Robbert Temmen / BredaVandaag


Robbert Temmen / BredaVandaag

Robbert Temmen
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief