Afbeelding
Foto: Bart Koetsier

BredaPhoto heeft nieuwe directeur: Parijzenaar Friso Wijnen vanaf juli aan de slag

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - BredaPhoto heeft een nieuwe directeur. Parijzenaar Friso Wijnen treedt op 1 juli aan en volgt daarmee Fleur van Muiswinkel op. Zij nam afgelopen jaar afscheid van de culturele organisatie. 

Het bestuur van BredaPhoto heeft Friso Wijnen benoemd tot nieuwe directeur. Het bestuur hoop dat Wijnen de organisatie naar een hoger niveau kan tillen. “En zowel lokaal als nationaal en internationaal duurzamen relaties kan leggen en verstevigen.” Friso Wijnen treedt op 1juli 2023 aan en volgt daarmee Fleur van Muiswinkel op. Zij nam in januari afscheid van BredaPhoto. 

“In de gesprekken die wij met hem voerden, raakte hij ons door zijn focus niet alleen te leggen op het internationale terrein van de fotografie waar BredaPhoto inmiddels opereert, maar ook op een betekenisvolle wijze de verbinding te willen blijven zoeken met Breda en haar inwoners”, aldus Hilda Vliegenthart, bestuursvoorzitter van BredaPhoto. “Op die manier zal hij zich ervoor inzetten om de visuele verhalen die ertoe doen in de wereld, samen met de stad over het voetlicht te brengen. BredaPhoto zal hierbij op natuurlijke wijze blijven aansluiten bij de drie pijlers van de stad: Groen, Gastvrij en Grenzeloos.

Friso Wijnen werkt momenteel als hoofd cultuur en communicatie op de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Beide onderwerpen, cultuur en communicatie, vormden in de afgelopen twintig jaar de rode draad in de loopbaan van Wijnen bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo was hij voorafgaand aan zijn huidige functie in Parijs onder andere actief als hoofd pers en culturele zaken in Spanje, als woordvoerder op het ministerie en als projectleider communicatie voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie vanuit de Rijksoverheid.

“BredaPhoto is de organisatie achter een fotofestival met allure dat in twintig jaar tijd is uitgegroeid tot een belangrijk internationaal podium voor fotografie”, aldus de nieuwe directeur, Friso Wijnen. “Ik kijk ernaar uit om samen met het ervaren team de organisatie BredaPhoto nog een stap verder te brengen in professionaliteit en zichtbaarheid.”