Afbeelding
Foto: Blind Walls Gallery

Kasteelplein wordt canvas voor bijzondere Blind Floor-schildering

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA -  In juni zal het Kasteelplein worden omgetoverd tot een Blind Floor. Met een indrukwekkende omvang van 20 bij 20 meter wordt een schildering gerealiseerd geïnspireerd op de blauwgele oogtegels van het historische Kasteel van Breda. Kunstenaar Javier de Riba zal een eigentijdse versie van dit tegelpatroon creëren, en van 11 tot en met 16 juni nodigt hij een selecte groep vrijwilligers uit om samen met hem dit kunstwerk tot leven te brengen.

In Breda zijn vele Blind Walls te vinden. En binnenkort start Blind Wall Gallery met een project waaraan Bredanaars zelf ook mogen meewerken: Een Blind Floor op het Kasteelplein. “Vaak vragen mensen of ze mee mogen helpen met een muurschildering. Normaal gesproken is dat niet mogelijk, bij dit unieke project draait het juist om de hulp van Bredanaars”, legt Dennis Elbers uit.

De Blind Floor op het Kasteelplein wordt 20 bij 20 meter groot en is geïnspireerd op de mysterieuze blauwgele oogtegels uit het Kasteel van Breda. De Spaanse kunstenaar Javier de Riba creëert een eigentijdse versie van het historische tegelpatroon. Van 11 t/m 16 juni brengt hij het unieke patroon samen met een selecte groep vrijwilligers aan. Wie mee wil doen, kan zich ervoor aanmelden. Deelname aan het schilderen is gratis en er zijn twee tijdsblokken per dag waaraan mensen kunnen deelnemen. Kunstenaar Javier de Riba begint elk tijdsblok met een uitleg zodat de deelnemers worden meegenomen in zijn werkwijze. Kinderen tussen 12-16 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene deelnemen. “Er wordt gewerkt met stencils en verf dus draag kleding die vies mag worden.”

Royal Roots
De Blind Floor is onderdeel van Royal Roots.  Door middel van het meerjarig cultureel programma Royal Roots wordt op een interactieve en creatieve wijze invulling gegeven aan de historie van de Nassaus in Breda. Op 10 juni opent Stedelijk Museum Breda de nieuwe multimediale vaste expositie ‘De Nassaus van Breda - Kasteel, Stad en Land’. Bezoekers krijgen hier een verrassende kijk op de geschiedenis van de stad en de Nassaus. Royal Roots is een initiatief van de Gemeente Breda, Breda Marketing en Stedelijk Museum Breda. Onder de vlag van Royal Roots ontwikkelen zij tentoonstellingen, evenementen en activiteiten in de stad.