Logo bredavandaag.nl
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-12-01/ondanks-kritiek-verruiming-koopzondagen-overeindfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-12-01/ondanks-kritiek-verruiming-koopzondagen-overeindfoto Erik Eggens

Politiek ernstig verdeeld over verruiming koopzondagen

  Economie

CENTRUM– Een tsunami aan kritiek van ondernemers op het voorstel om het aantal koopzondagen te verruimen van 16 naar 19. Maar tijdens de raadscommissie Economie dinsdagavond bleef toch een (coalitie)meerderheid voor deze verruiming.


Want, zo stelt wethouder Cees Meeuwis “Ik weet zeker dat een verruiming van slechts drie dagen echt geen slechte dingen gaat voortbrengen. Als het een chaos wordt, dan bent u er nog altijd om mij ter verantwoording te roepen.”

Dat leken ook coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zich te beseffen. Zij stemden allen positief, met hier en daar een kanttekening van het CDA, maar ook D66. Zo vindt op zondag 2 oktober de Singelloop plaats maar zijn de winkels ook open. En dat zou tot chaos leiden. Ook zou de evaluatie over de verruiming wel een jaar kunnen worden vervroegd naar 1 jaar.

Ook het CDA constateerde onvrede onder ondernemers over de verruiming. “Er moet beter overleg plaatsvinden onder de kleine ondernemers”, stelde christendemocraat Linda van Beek. Uiteindelijk stemde het CDA ook voor. Een negatief advies hierover van de partij zou onherroepelijk leiden tot scheuren in het coalitieakkoord waarin duidelijk staat verwoord dat het aantal koopzondagen zou worden verruimd.

De kritiek van de insprekers, allen belanghebbenden over deze besluitvoering, zorgden er voor dat uiteindelijk Trots op Nederland het voorstel mee terug nam. Commissielid Tim Jené kon na de kritiek niet anders dan het voorstel in twijfel trekken.

Meeuwis vindt de kritiek van de ondernemers en de raad ‘jammer’. “U hebt mij gekozen en mij een opdracht mee gegeven om het aantal koopzondagen te verruimen. Dat heb ik nu gedaan”, legt hij uit. Meeuwis vindt dat de ondernemers er zelf uit moeten komen met overkoepelende belangenorganisaties als het Retail Platform Breda en de Ondernemersvereniging Binnenstad Breda.

Een referendum onder de burgers van Breda vindt de wethouder passé. “Dat is reeds gebeurd op 3 maart, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar. Een partij had dit als verkiezingsslogan, die partij heeft gewonnen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief