De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens
De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens

Interesse koop klooster Nieuwstraat ‘boven verwachting’

Economie

CENTRUM – Veertien partijen hebben interesse getoond in de overname van het klooster aan de Nieuwstraat. 'Dat is boven verwachting', stelt eigenaar Woonstichting Geertruidenberg (WSG) die de panden eind vorige maand in de openbare verkoop zette.

WSG gaat tot verkoop over, omdat de woningcorporatie in geldnood zit. “Na bezichtiging vorige week hebben veertien partijen het dossier opgevraagd bij onze makelaar. Ze hebben tot veertien augustus de tijd om zich in te schrijven bij de notaris”, meldt woordvoerder van WSG.

De geïnteresseerden moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om tot een overeenkomst te komen met WSG. “Er wordt niet alleen naar de geboden prijs gekeken. De plannen moeten passen om zodoende het recht op subsidies te behouden. Verder moet de koper gezien de staat waarin de gebouwen verkeren snel aan de slag.”

Kortgeleden kwam naar buiten dat vastgoedontwikkelaar Hermon BV een vijfsterrenhotel op de locatie wilde realiseren. Het kwam uiteindelijk niet tot een definitieve overeenkomst met eigenaar WSG. Enkele subsidiebedragen bleken niet overdraagbaar, omdat de bestemming van de panden was gewijzigd van woningbouw naar een hotelfunctie.

Vorige maand werden al nieuwe onderhandelingen gestart door 2d Vastgoed uit Rotterdam, een partij die in eerste instantie met Hermon optrok. Naast 2d Vastgoed is makelaar Richard Schul, die het concept voor het hotel ontwikkelde, betrokken. Of deze partijen het klooster zullen overnemen, is door de openbare verkoop onzeker.

Begin 2007 heeft Breda de panden verkocht aan Stichting WSG die plannen ontwikkelde voor de realisatie van woningen, een galerie, een kunstcafé en expositieruimte met lichte horeca. Vanwege de financiële situatie van WSG, konden de plannen niet worden gerealiseerd.

Het complex is tot 1992 in bezit geweest van de congregatie Zusters Franciscanessen van Mariadal. De Congregatie heeft de opstallen in 1992 verkocht aan Gemeente Breda, waarna het complex is gebruikt voor studentenhuisvesting.