Freek de Swart

15 banen weg bij BN DeStem: 'Kwaliteit niet in gevaar, maar ondergrens bereikt'

  Economie

BREDA - Bij de reorganisatie van de Persgroep/Wegener worden zo’n 275 banen geschrapt, waaronder 93 journalistieke functies. Bij de West-Brabantse krant BN DeStem staan er door de overname van de uitgeverij ongeveer 15fte op de tocht.


Dikkere krant
De reorganisatie bij de Persgroep/Wegener heeft ook positieve kanten vindt BN DeStem hoofdredacteur Johan van Uffelen. Zo krijgt de krant standaard een derde katern en komt er op zaterdag een extra magazine. “Bovendien kunnen we dankzij de sportredactie van AD Sportwereld een groter sportkatern aanbieden.”

Naast content zal ook een gedeelte van de opmaak en eindredactie worden overgenomen door een centrale afdeling binnen de Persgroep/Wegener. “We blijven een krant met een eigen voorpagina, maar een gedeelte van de layout zal voortaan centraal worden gemaakt”, aldus Van Uffelen.

Ondergrens
Ondanks dat BN DeStem de redactionele werkzaamheden zoveel mogelijk probeert te ontzien bij het verlies van 15fte zal ook hier moeten worden ingeleverd. “Het is een hele kunst om alle verschillende edities van de krant op peil te houden. We halen nu dan ook alle mankracht naar de regio, voor zover dat nog niet het geval was”, zegt Van Uffelen.

De kwaliteit van de nieuwsvoorziening is volgens Van Uffelen nog niet in gevaar. “We zitten nu wel echt aan een ondergrens. Wanneer we de krant met nog minder mensen zouden maken, dan wordt het moeilijk om het nieuws van alle dorpen en gemeentes op een goede manier te volgen.”

Volgens Van Uffelen heeft De Persgroep/Wegener gekozen om een keer diep in te grijpen, in plaats van de ‘kaasschaaf-methode’ die de afgelopen jaren binnen Wegener werd gehanteerd.

Rust
De redactie van BN DeStem is volgens Van Uffelen inhoudelijk enthousiast over de plannen van de uitgeverij. “Tegelijkertijd is het logisch dat de redactie moeite heeft met het vertrek van collega’s, vooral omdat we nog niets weten over regelingen of sociaal plan. We zijn bij BN De Stem een hechte club.”

Van Uffelen zegt te hopen dat economische opwaartse beweging in combinatie met de (voorlopig) laatste bezuinigingsronde rust geeft op zijn redactie. Verder denkt hij dat de overheid ook een taak heeft om de regionale journalistiek meer te steunen. “Ik begrijp niet waarom we wel omroepen financieren en andere media niet. Als de overheid de regionale nieuwsvoorziening belangrijk vindt dan zal ze deze op een of andere manier moeten steunen. Direct of indirect.”