Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart

Thebe vraagt faillissement aan BV thuishulpen (update)

  Economie

BREDA - Thebe heeft het faillissement aangevraagd voor Huishoudelijke Zorg BV. De zorginstelling heeft dit via een brief kenbaar gemaakt aan het personeel, aldus een medewerker. Hierdoor zullen een kleine 2000 thuishulpen op straat komen te staan.

Het rommelt al langer bij Thebe. Eerder dit jaar probeerde de zorginstelling de thuishulpen een nieuw contract te laten tekenen als huishulpen. Het UWV weigerde toen mee te werken aan deze constructie.

Update: Hieronder de interne mededeling van Thebe aan het personeel.

Aanvraag Faillissement Thebe Huishoudelijke Zorg BV (18-12-2014)
We willen je informeren over het volgende:
Vandaag heeft Thebe Huishoudelijke Zorg BV in Breda bij de rechtbank faillissement aangevraagd. Thebe Huishoudelijke Zorg nam dit pijnlijke, maar onvermijdelijke besluit, omdat de organisatie al jaren kampt met verliezen en een aanzienlijk negatief eigen vermogen heeft. Door de forse bezuinigingen van de overheid zien de financiële vooruitzichten er nog slechter uit dan verwacht. Het is voor de rest van de Thebe organisatie niet langer verantwoord om het technisch failliete Thebe Huishoudelijke Zorg financieel te blijven ondersteunen.


We betreuren het zeer dat onze collega's van de huishoudelijke zorg, die zich met hart en ziel hebben ingezet, op deze manier hun baan verliezen. En ook vinden we het bijzonder vervelend dat dit overlast met zich meebrengt voor cliënten. De overige delen van Thebe, zoals de thuiszorg, kraamzorg en zorg in de woonzorgcentra, ondervinden geen gevolgen van het faillissement. Cliënten die naast huishoudelijke zorg ook nog andere zorg van Thebe ontvangen, zoals verzorging of verpleging (bij. hulp bij het wassen en aankleden of innemen van medicijnen), begeleiding (thuis of op een dagverzorging), of die gebruik maken van de maaltijdservice kunnen blijven rekenen op deze zorg en ondersteuning.

Betaling salaris december
We  beseffen dat dit een heel verdrietig bericht is voor collega's van Thebe Huishoudelijke Zorg. Zij zijn vandaag geïnformeerd over het faillissementsaanvraag. Thebe Holding is bereid om de salarissen van december 2014 van de medewerkers, inclusief eindejaarsuitkering uit te betalen. Thebe zal er alles aan doen om de curatoren te faciliteren, zodat de zorg aan de cliënten zo veel mogelijk door kan gaan. Hiervoor doen de curatoren een beroep op de medewerkers om in januari te blijven werken. De 20 gemeenten, waar Thebe Huishoudelijke Zorg actief was, krijgen op deze manier de tijd om een passende oplossing te vinden en de overlast voor de cliënten te beperken. Die gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp aan hun inwoners. Thebe Holding hoopt bovendien dat dit de kan vergroot op behoud van werk voor de medewerkers van Thebe Huishoudelijke Zorg.

Informatiebijeenkomst
De curator nodigt de medewerkers van Thebe Huishoudelijk Zorg ui voor een informatiebijeenkomst. a.s maandag waarbij ook het UWV aanwezig is. Daar ontvangen zij meer informatie.