Afbeelding

ZonneWijde verhuist naar grasveld voor Praxis Steenakker

Economie

BREDA - Een kleine tegenvaller die waarschijnlijk niet voor al teveel vertraging gaat zorgen. De ZonneWijde met 7000 zonnepanelen komt toch niet op Rithmeesterpark, maar naar alle waarschijnlijkheid op bedrijventerrein Steenakker.

Deze aanpassing van de plannen is noodzakelijk omdat de aanleg van NUTS-voorzieningen bij Rithmeesterpark veel langer duurde dan verwacht, vertelt Johan Janse namens ZonneWijde. “Dat zou nog anderhalf tot twee jaar gaan duren, is gebleken.” De aansluiting op het elektriciteitsnet zou van de andere kant van de snelweg moeten komen.

Daarop besloot initiatiefnemer BredaDuursaam de pijlen te richten op de braakliggende driehoek tegenover de Praxis. Deze week hoopt de organisatie uitsluitsel te krijgen over de vergunningsaanvraag.

Ondanks de mogelijke korte vertraging, is Janse niet ontevreden. “Het is een nog mooiere zichtlocatie, met dagelijks zo’n veertigduizend auto’s die daar passeren. Bovendien hebben we daar geen enkele last van schaduw, die zouden we bij het Rithmeesterpark wel hebben van de geluidsschermen langs de A16.”

De voorwaarden bij Steenakker zouden gelijk zijn. Ook daar is sprake van een tijdelijk gebruik van de grond. “Mocht er een koper komen die daar iets wil ontwikkelen, dan moeten we weg”, weet Janse.

Als alles goed gaat, moet het grootste crowdfundingproject van Nederland (884.000 euro), na de zomer van start gaan. “We hebben zes weken bouwtijd nodig”, aldus Janse, die voldoende kansen ziet voor andere ontwikkelingen bij Steenakker. “Wij zijn ook in gesprek met Steenakker. Er zijn daar veel platte daken”, verwijst hij naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op de daken. Ook een eventueel laadstation voor elektrische auto’s zou mogelijk zijn. “Maar stap 1 is de Zonnewijde.”