Nieuw leven voor oude Ambachtsschool

  Economie

BREDA - Elke dag met plezier naar je werk gaan. Met die gedachte in zijn hoofd is Jasper Nieuwstraten samen met Backx Compleet Beheer begonnen aan de bouw van het Ambachts Lokaal op het van Coothplein. Vijf kantoorunits komen er in de oude ambachtsschool. “Het wordt een werkplek waar je naar toe wilt in plaats van moet.”


Het pand is op dit moment volledig gestript. “Maar we weten al precies hoe we het willen hebben”, vertelt Nieuwstraten enthousiast terwijl hij door het gebouw loopt. “Zo komt hier de kleinste unit, maar zelfs daar kan je met zes man in”, wijzend naar een lege ruimte. Het enthousiaste komt voort uit zijn eigen wens. “Ik wil met een lach naar kantoor gaan. Plezier hebben op de werkvloer.”

Naast de vijf kantoorunits komen er twee vergaderruimtes, een keuken en een algemene ruimte in het Ambachts Lokaal. “En ook nog een stiltekamer. Daar kan je heen als je even wil nadenken, een belangrijk telefoontje moet plegen of je agressie kwijt wil. Dan kan je je afreageren op de boksbal die er komt te hangen.”

Dat hij niet de eerste is met een dergelijk pand, weet Nieuwstraten. “Maar ik vind de andere opties of te duur of ze passen niet bij wat ik zoek. Bij sommige van die flex-kantoren zit je met alle bedrijven door elkaar, maar bij ons heb je wel je eigen unit.” In elke unit passen een tot zes personen. Hij wil een omgeving creëren waarin ieder voor zich mag werken, maar toenadering belangrijk is. “Drink eens een bakje koffie met elkaar. Dat kan je aan je bureau doen, maar waarom niet aan de bar?”

In het gebouw komen veel elementen terug van de ambachtsschool die er ooit in heeft gezeten. “We hebben al twee oude houten deuren gekocht voor de hoofdingang en we willen veel staal en glas verwerken in het pand. Het mocht een stoere, lichte plek worden om te werken. Als je klanten ontvangt moeten zij het idee hebben dat ze echt ergens binnenkomen.” Ook komt er een doorgang naar het Concordiaplein. “Daar willen we het pand meer in het straatbeeld laten passen. Nu steekt dat een beetje af van de rest.”

Begin volgend jaar moet het project klaar zijn en de eerste unit is al verhuurd. “Uiteraard ga ik er zelf werken. De mensen die interesse hebben moeten open staan voor contact en niet zichzelf opsluiten in een kantoor. Het moet een bruisende bedoeling worden in het Ambachts Lokaal.”